Sobotka: Sankce proti Rusku EU prodlouží do konce roku 2015

ČTK ČTK
16. 4. 2015 15:22
Debata o snížení sankcí vůči Rusku bude moci podle premiéra přijít na přelomu letošního a příštího roku.
Premiér Bohuslav Sobotka
Premiér Bohuslav Sobotka | Foto: Aktuálně.cz

Mladé Buky (Trutnovsko) - Sankce Evropské unie vůči Rusku budou podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) prodlouženy do konce letošního roku. Sobotka to řekl na Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku. Situace na Ukrajině podle něj destabilizuje část českého exportu.

"Dá se předpokládat, že sankce, které uvalila Evropská unie na Rusko, budou prodlouženy do konce letošního roku," řekl Sobotka. Případné omezení sankcí podle něj bude záviset na plnění takzvaných minských dohod. "EU nebude chtít sankce snižovat do doby, než bude zaručeno, že se minský proces naplní a zrealizuje," řekl.

Debata o snížení sankcí vůči Rusku podle něj bude moci přijít na přelomu letošního a příštího roku. "Ale pouze tehdy, pokud Rusko a Ukrajina budou plnit podmínky minského procesu a pokud Rusko bude vytvářet dostatečnou podporu tomu, aby se zabránilo další eskalaci konfliktu na východě Ukrajiny," řekl premiér.

Exportérům slíbil, že pokud nastane politické uvolnění, bude se vláda snažit, aby exportéři pozice na ruském trhu zbytečně neztratili.

Vláda podle Sobotky hledá možnosti, jak firmám, které se orientovaly na původně perspektivní ruský trh, pomoci proniknout na alternativní trhy a nahradit tak výpadek ruského trhu. "Proto jsme zvýšili počet ekonomických ambasadorů a snažíme se posílit personálně některé ambasády v některých rychle rostoucích ekonomikách," řekl Sobotka.

Ministerstvo zahraničí například chystá otevření velvyslanectví v Kolumbii a Senegalu a plánuje se otevření kanceláří CzechTrade v Indii a Singapuru.

V Rusku vláda podle premiéra není schopna firmám přímo pomoci, ale snaží se prý s Ruskem udržet alespoň minimální politický dialog. Do této snahy podle Sobotky zapadá i chystaná návštěva prezidenta Miloše Zemana v Rusku 9. května.

 

Právě se děje

Další zprávy