Oslabit korunu můžeme bez varování, zopakoval Singer

Ekonomika Ekonomika, bed
Aktualizováno 25. 6. 2015 16:27
Koruna se přiblížila hranici, pod kterou ji ČNB nenechá padnout. Centrální banka je nadále připravena na obranu kurzu.
Guvernér ČNB Miroslav Singer
Guvernér ČNB Miroslav Singer | Foto: DVTV

Praha – Zatím bez překvapení. Bankovní rada České národní banky oznámila, že bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet kurz poblíž 27 Kč/EUR.

Zároveň ale guvernér Miroslav Singer připomněl, že je centrální banka i nadále připravena na obranu kurzu bez dalšího varování neomezeně intervenovat prodejem korun a nákupem eur. Koruna se v posledních dnech dostala už na hranici 27,20 za euro a vybrala si k tomu ideální čas, kdy Češi potřebují eura na dovolenou.

"S ohledem na aktuální silné úrovně koruny vůči euru jsme před zasedáním vnímali rostoucí pravděpodobnost určité formy slovní intervence proti koruně za účelem jejího oslabení. Ničeho takového jsme se ale nedočkali," říká Michal Brožka, hlavní analytik Raiffeisenbank.

Na dotaz novinářů guvernér uvedl, že bankovní rada zatím neurčila přesnou hranici, kdy přestane banka užívat slabší kurz koruny jako nástroj měnové politiky. Zároveň ale opět konstatovala, že ČNB neukončí používání kurzu jako nástroje měnové politiky dřív než ve druhém pololetí 2016.

Pravděpodobnost, že by ČNB musela korunu dále oslabit, se oproti předchozímu zasedání bankovní rady snížila. Guvernér zmínil, že ceny i výkon ekonomiky rostly rychleji, než centrální banka čekala.

Během nejbližších dvanácti měsíců tak bankovní rada očekává, že inflace sice poroste rychleji, než ČNB předpokládala, stále však bude hluboko pod cílem, který činí dvě procenta.

"Centrální banka tím stvrzuje, že riziko deflačního vývoje proti květnu dále pokleslo, což snižuje pravděpodobnost dalšího intervenčního zásahu," upozornil analytik společnosti Roklen Lukáš Kovanda. Ta je tak podle něj nyní v podstatě nulová.

Guvernér zmínil, že ekonomické oživení České republiky je robustní - roste průmyslová výroba i maloobchodní tržby. Ty obvykle předvídají, jak se budou vyvíjet útraty domácnosti.

Česká ekonomika poroste podle Singera letos rychleji, než očekávala prognóza ČNB. "Rizika se trochu zmírňují, ekonomika začíná jevit známky toho, že je na začátku návratu do zdravější trajektorie. V tomto směru je to signál, že se věci začínají otáčet robustněji žádoucím směrem," řekl Singer k posledním makroekonomickým datům.

Názor bankovní rady na vhodnost nynější měnové politiky se ale podle něj nezměnil. "Ta data jsou dobrá, ukazují, že se ekonomika otáčí, ale nejsou tak dramatická, aby nás nutila měnit názor, kde inflace bude, a měnit měnovou politiku," podotkl.

Bankovní rada, rovněž bez překvapení, nechala úrokové sazby na historických minimech. Základní úroková sazba činí 0,05 procenta.

Devizové intervence spustila ČNB v listopadu 2013 kvůli obavě z deflace. Na trhu centrální banka tehdy působila jen několik dnů a nakoupila devizy v hodnotě zhruba 200 miliard korun, tedy asi sedm miliard eur. Následně kurz nad 27 korunami za euro držel trh.

 

Právě se děje

Další zprávy