Slovinsko chce sloučit a později prodat dvě státní banky

ČTK ČTK
21. 11. 2014 17:07
Slovinsko má od globální finanční krize těžké problémy s bankami a loni mu kvůli tomu hrozilo, že bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc.
ilustrační foto (Lublaň)
ilustrační foto (Lublaň) | Foto: Tomáš Rákos

Lublaň - Slovinská vláda plánuje sloučit během příštího roku dvě státem vlastněné banky Abanka Vipa a Banka Celje a spojenou skupinu v dalších letech prodat. Agentuře Reuters to řekl státní tajemník na ministerstvu financí Metod Dragonja.

Slovinsko má od globální finanční krize těžké problémy se svými bankami a loni mu kvůli tomu hrozilo, že bude muset požádat o mezinárodní finanční pomoc.

Fúzí Abanka Vipa and Banka Celje vznikne třetí největší banka v zemi. Ta by se měla prodat v roce 2017 nebo 2018, řekl Dragonja. "Tato fúze bude náročný proces a může trvat zhruba rok," řekl tajemník. Podle něj by mohla být hotova do konce příštího roku, poté ji ale ještě bude muset schválit Evropská komise.

Lublaň doufá, že spojená banka přitáhne větší zájem investorů než samotná Banka Celje. Tu se vláda snažila prodat v minulých letech.

Loni musela vláda napumpovat do bank přes tři miliardy eur (83 miliard korun), z toho 591 milionů eur dostala Abanka Vipa. Vesměs státní a špatně řízené banky se hroutily pod tíhou nedobytných úvěrů a hrozilo, že náklady na jejich sanaci neúnosně zatíží státní finance.

Dva největší slovinské finanční ústavy, Nova Ljubljanska Banka (NLB) a Nova KBM (NKBM), v říjnu těsně neprošly zátěžovými testy Evropské centrální banky. Obě ale sdělily, že to, co jim podle testů chybí na kapitálu, doplní ze zisků tohoto roku. Abanka a Banka Celje v těchto testech jako menší banky prověřovány nebyly.

Slovinsko chce už v příštích měsících prodat NKBM. Privatizace NLB by se podle vlády měla uskutečnit v roce 2017. Slovinsko velmi dlouho otálelo s privatizací bank a velkých podniků, a stát tak stále ovládá zhruba polovinu ekonomiky.

 

Právě se děje

Další zprávy