Slovenský plyn na Ukrajině nahradí část ruského

ČTK ČTK
Aktualizováno 2. 9. 2014 16:12
Přeprava plynu ze Slovenska na Ukrajinu je součástí evropské reakce na přerušení dodávek suroviny z Ruska pro ukrajinské odběratele.
Premiéři obou zemí při slavnostním zahájení dodávek slovenského plynu na Ukrajinu.
Premiéři obou zemí při slavnostním zahájení dodávek slovenského plynu na Ukrajinu. | Foto: Reuters

Veľké Kapušany (Slovensko) - Slovensko začalo dodávat zemní plyn na Ukrajinu. Mezi oběma zeměmi byl uveden do provozu modernizovaný menší plynovod, kterým bude moci Kyjev dovážet plyn ze západu. Tímto způsobem Ukrajina sníží svou energetickou závislost na Rusku.

Zahájení komerčního provozu plynovodního propojení ve Veľkých Kapušanech na východním Slovensku se zúčastnili slovenský premiér Robert Fico, jeho ukrajinský kolega Arsenij Jaceňuk a ředitel pro energetické trhy v Evropské komisi Klaus-Dieter Borchardt.

Přeprava plynu ze Slovenska na Ukrajinu je součástí evropské reakce na přerušení dodávek suroviny z Ruska pro ukrajinské odběratele. Rusko se k tomuto kroku odhodlalo v polovině června poté, co Kyjev neuhradil do stanoveného termínu dluh za předchozí odběr suroviny.

Ukrajina bude odebírat plyn ze Slovenska prostřednictvím plynovodu mezi slovenskou obcí Vojany a ukrajinským Užhorodem, který dosud sloužil coby záložní plynovodní propojení mezi oběma zeměmi. Zahájení takzvaných zpětných dodávek plynu na Ukrajinu si vyžádalo technické úpravy na potrubí s roční kapacitou zhruba deset miliard metrů krychlových. To odpovídá přibližně pětině ukrajinské spotřeby.

Naplno v březnu

"Plynovod zpětnými dodávkami přispěje ke zvýšení energetické bezpečnosti Ukrajiny. Je to nejlepší možné řešení, které umožní dodávat plyn na Ukrajinu už v tomto roce," vyhlásil Fico. Podobně se vyjádřil i Jaceňuk. "Diverzifikace dodávek energií a energetická bezpečnost jsou problémy, které jsou pro Ukrajinu životně důležité," řekl ukrajinský premiér.

Slovenský přepravce plynu Eustream, ve kterém má manažerskou kontrolu Energetický a průmyslový holding, informoval, že celá kapacita plynovodu na Ukrajinu je vytížena do roku 2019. Od letošního října objem přepravené suroviny dosáhne v přepočtu nejméně 6,4 miliardy metrů krychlových ročně, na plnou kapacitu se dostane v březnu příštího roku.

Slovensko není první zemí EU, ze které začne proudit plyn na Ukrajinu. Už dříve začal Kyjev dovážet plyn z Maďarska a Polska.

Dohodu o zpětných dodávkách plynu ze Slovenska na Ukrajinu podepsali zástupci Eustreamu a ukrajinské firmy Ukrtransgaz koncem dubna. Kyjev původně počítal s využitím existujícího tranzitního plynovodu, kterým proudí ruský plyn do západní Evropy a jehož kapacita je větší než potrubí z Vojan do Užhorodu. Toto řešení by si podle Bratislavy i Evropské komise ale vyžádalo souhlas Moskvy.

 

Právě se děje

Další zprávy