Slovensko a Polsko opět hlásí nižší dodávky plynu z Ruska

ČTK ČTK
14. 9. 2014 19:58
Dodávky ruského plynu na Slovensko jsou již druhý den o desetinu nižší.
Vladimir Putin
Vladimir Putin | Foto: Reuters

Bratislava - Slovenské plynárny SPP opět zaznamenaly pokles dodávek zemního plynu z Ruska. Společnost podle agentury Reuters sdělila, že snížení dnes dosáhlo zhruba deseti procent.

Stejně velký pokles dodávek ruského plynu podnik ohlásil i v sobotu. O výpadcích v dodávkách ruského plynu o víkendu informovaly také Polsko a Rakousko.

Největší ruský vývozce zemního plynu Gazprom v sobotu oznámil, že požadované objemy jsou maximální a není schopen je naplnit. Agentura Reuters o reakci Gazpromu na nedělní tvrzení ze Slovenska zatím neinformovala.

Problémy mají i Poláci nebo Rakušané

"SPP také dnes zaznamenal mírný pokles objemu dodávaného plynu (na úrovni) zhruba deseti procent," uvedl v prohlášení podle Reuters mluvčí slovenských plynáren Peter Bednár. Dodávky všem odběratelům jsou ale podle něj přesto nadále stabilní a plně zajištěné.

Polský provozovatel plynovodů Gaz-System oznámil, že země v sobotu od ruského Gazpromu obdržela 20 milionů krychlových metrů plynu, tedy stejně jako v pátek, ale méně, než požadovala státní dovozní společnost PGNiG. "Zvýšené požadavky PGNiG stále nejsou plněny," uvedla dnes podle Reuters mluvčí Gaz-Systemu

Poměrně významné výpadky v dodávkách ruského plynu zaznamenala během uplynulého týdne řada zemí střední a východní Evropy. O 15 procent v pátek poklesl proud plynu z Ruska do Rakouska. O víkendu Gazprom plánoval snížit i dodávky do Rumunska, plány ale podle rumunského plynovodního operátora Transgaz nakonec zrušil.

Gazprom ohlášené výpadky dosud nevysvětlil a několikrát je naopak popřel. Česká republika podobný pokles zatím neregistrovala.

 

Právě se děje

Další zprávy