Slováci rozšíří povinné používání registračních pokladen

ČTK ČTK
25. 4. 2014 12:28
Povinné evidenci tržeb v pokladně mají nově podléhat také například lékaři, notáři, hoteliéři a majitelé dalších ubytovacích zařízení.
Foto: Thinkstock

Bratislava - Slovenská vláda plánuje rozšířit povinné používání elektronických registračních pokladen na evidenci tržeb podnikateli do dalších sektorů ekonomiky. Chce tak omezit úniky na daních, ke kterým prý dochází kvůli zatajování příjmů. Oznámil to ministr financí Peter Kažimír.

Obchodníci nebo provozovatelé barů a restaurací na Slovensku musejí už léta zaznamenat do registrační pokladny příjem v hotovosti a zákazníkovi také vydat účtenku. Některé profese mají z této povinnosti výjimku, což chce stát nyní změnit.

"Navrhujeme zavedení registračních pokladen i v profesích, které dnes pokladny nepoužívají. Když musí mít registrační pokladnu každá květinářka, tak by ji měl mít i zubař nebo lékař, který pracuje s mnohem větší hotovostí," řekl Kažimír.

Jednobarevná vláda sociálních demokratů počítá s tím, že povinné evidenci tržeb v pokladně budou nově podléhat kromě lékařů také například notáři, hoteliéři a majitelé dalších ubytovacích zařízení. Ministerstvo financí uvedlo, že nepřiznané tržby jen ve zdravotnictví dosahují kolem 200 milionů eur (5,5 miliardy korun) ročně.

Slovenské ministerstvo financí už dříve odhadlo, že kvůli podvodům při evidenci tržeb stát přicházel na daních o 150 milionů eur ročně. Podle daňových kontrolorů někteří podnikatelé v minulosti nezaevidovali tržby do elektronických registračních pokladen nebo manipulovali s údaji v pokladně. Následně tak nemuseli přiznat celý příjem a z něj zaplatit státu daň z přidané hodnoty a daň z příjmů. Stát proto zpřísnil podmínky pro evidenci tržeb a zintenzivnil kontroly podnikatelů, a to i na základě oznámení občanů.

 

Právě se děje

Další zprávy