Slídilové v ulicích a konec byrokracie. Záchrana podle Řecka

Tereza Holanová Tereza Holanová
9. 3. 2015 13:25
O podrobnějším plánu řeckých reforem mají odpoledne jednat ministři financí eurozóny.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Atény - Tisíce brigádníků, kteří budou hlásit daňové úniky. Chytrá karta, díky níž ubude byrokracie. Odpuštění pokut při včasném splacení daňových dluhů. To jsou podle serveru Greek Reporter některé z kroků, které mají pomoci k uzdravení řecké ekonomiky.

V dopise prezidentovi euroskupiny, který server zveřejnil, popisuje řecký ministr financí Janis Varufakis celkem sedm návrhů.

O podrobnějším plánu reforem, za něž má zadlužená jihoevropská země získat od mezinárodních věřitelů další miliardové půjčky, budou ministři financí eurozóny diskutovat dnes odpoledne.

Hrozba "donašečů" změní kulturu úniků

Základním pilířem Varufakisových reforem je boj s neplatiči daní. "Kultura daňových úniků hluboce prorůstá řeckou společností," uvádí ministr. Pro úřady je přitom podle něj prakticky nemožné, aby – zvláště při omezeném rozpočtu – zatočily s úniky, které se vyskytují hlavně ve službách, například ve zdravotnictví nebo nočních klubech.

Pomoci proto mají dobrovolníci, kteří budou tyto informace za peníze anonymně "donášet". "Na krátké období budeme najímat vysoké množství neprofesionálních inspektorů, kteří budou, po nějakém základním školení, vystupovat jako zákazníci," představuje si Varufakis.

Do programu se mohou zapojit třeba i studenti, nebo dokonce turisté. Tito pomocníci dostanou smlouvu maximálně na dva měsíce a budou placeni od hodiny. Mají skrytě nahrávat zvuk a video a dodávat tato data daňovým úřadům. "Uvedené informace budou mít právní váhu a budou využity jako důkaz pro okamžité udělování pokut a sankcí," doplňuje Varufakis.

Informace, že se všude vyskytují tisíce anonymních "slídilů", by pak podle Varufakise měla ve společnosti posílit smysl pro spravedlnost a zplodit novou kulturu placení daní.

Ústupek dlužníkům

Další reforma má přimět dlužníky, aby řeckému státu splatili již existující daňové závazky. Ty podle ministra přesahují 76 miliard eur, stát má ale reálně šanci získat jen 8,9 miliardy.

Aby se státu vrátily alespoň tyto peníze, navrhuje Varufakis odpuštění nebo zmírnění přirážek všem, kteří splatí dluhy ještě do konce tohoto května. "Pokud dlužník uhradí celkovou částku, budou mu poplatky plně odpuštěny. Pokud zvládne splatit jen část, tak dostane úměrnou slevu," upřesňuje ministr. Kromě toho lze požádat o rozdělení dluhu na splátky.

Krok po kroku k digitalizaci

Ministr se chce také pustit do velkého boje s byrokracií. Státním úřadům chce zakázat, aby vyžadovaly dokumenty obsahující informace, které stát již má, ať už v rámci téhož nebo jiného úřadu.

Tuto legislativu chce schválit úmyslně ještě dříve než případnou digitalizaci státního sektoru. Věří totiž, že díky tomu dosáhne Řecko digitalizace přirozeně - zatímco v opačném případě by se jí byrokraté spíše mohli bránit.

Než dojde k digitalizaci, měla by úředníkům pomáhat Chytrá karta občana. Lidé na ni mají mít nahrány různé potřebné informace.

Pokud budou nějaká data chybět, tak by to podle Varufakise měl být pro úředníka důvod, aby si je odjinud obstaral sám, například telefonicky či e-mailem. Tím, že mu je jiná instituce naskenuje a pošle, zároveň dojde k jejich digitalizaci. "Tak vytvoříme krok po kroku novou elektronickou databázi," doufá ministr.

Výsledkem má být masivní úspora času, který nyní občané a podnikatelé tráví zajišťováním různých formulářů.

Kontrola vlády a zdanění hazardu

Na státní pokladnu a politiku jednotlivých ministerstev má dohlížet Rozpočtová rada. Tu schválila v červnu 2014 už předchozí vláda, orgán ale zatím nikdy nezačal fungovat. Stejně tak má podle Varufakise začít pečlivější a pravidelná kontrola plnění státního rozpočtu.

Kromě toho plánuje přísnější pravidla pro internetový hazard. Stát by podle něj v této oblasti mohl vybrat navíc až 500 milionů eur ročně. Provozovatelé internetových stránek by měli žádat o oficiální licenci na pět let pro každou doménu, která vyjde na tři miliony eur. Každý provozovatel by zároveň měl na daních zaplatit ročně alespoň milion eur.

Boj s humanitární krizí

Součástí plánu jsou i návrhy na řešení "humanitární krize" v Řecku. Vláda chce chudým domácnostem poskytnout potravinové lístky, elektřinu a příspěvky na bydlení v celkové hodnotě 200,29 milionu eur.

Z toho 137,7 milionu eur by mělo plynout na potravinové lístky pro zhruba 300 tisíc ohrožených rodin. Každá z nich by do konce tohoto roku měla dostat sto eur měsíčně.

Na 40,5 milionu eur by měly vyjít přídavky na bydlení především pro rodiče samoživitele, rodiny s malými dětmi nebo dlouhodobě nezaměstnanými. Zhruba 30 tisícům domácností chce kabinet přispívat 150 eury měsíčně. Kromě toho má v plánu připojit k elektřině přibližně 150 tisíc zadlužených domácností.

Peníze na tyto výdaje mají přitom zajistit škrty na ministerstvech v celkové hodnotě 60,9 milionu eur a nový systém zadávání veřejných zakázek, který podle ministra financí umožní úsporu 140 milionů eur.

Naděje na zlepšení, nebo kočkopes?

"Předpokládáme, že většinu položek v tomto návrhu můžeme v co nejbližší době dále upřesnit, aby Euroskupina a řecký parlament mohly schválit výslednou dohodu," dodává Varufakis.

Ekonomové, které online deník Aktuálně.cz oslovil, ale již dříve označili ministrovy návrhy za "kočkopsa". Podle analytika Next Finance Vladimíra Pikory nabízí boj s daňovými úniky v podstatě každá politická strana. "Obecně platí, že nejjednodušším způsobem, jak je omezit, je snížit daně. To ale Řekové neudělají," říká. "Boj s daňovými úniky a šedou ekonomikou je podle mě takovým posledním stéblem," souhlasí Kamil Boros ze společnosti X-Trade Brokers.

 

Právě se děje

Další zprávy