Stát nám slevu pro investora doplatí, říká ústecký hejtman

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
15. 5. 2014 19:20
Ústecký kraj nabídl jihokorejskému výrobci pneumatik Nexen metr čtvereční pozemku za euro, tedy asi 27,50 koruny. Standardní cena je přitom 400 korun. Kraj dostane kompenzace od státu až 304 milionů.
Oldřich Bubeníček.
Oldřich Bubeníček. | Foto: Vojtěch Marek

Praha - Zastupitelé Ústeckého kraje ve středu dali zelenou patrně největší zahraniční investici do výstavby výrobního areálu v Česku. Jihokorejský výrobce pneumatik Nexen, který dodává třeba do nošovické automobilky Hyundai nebo do Škody Auto, má v Česku proinvestovat 40 miliard korun.

Zaměstnání by měly postupně najít přes dva tisíce lidí, a to převážně z Ústeckého kraje, který vykazuje dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti. Kraj je s podílem nezaměstnanosti 11,3 procenta nejpostiženějším regionem v zemi. V dubnu se tam ucházelo o práci 64 820 lidí.

Kraj korejskou firmu nalákal na více jak 90% slevu z ceny pozemku. Nebudou mu odpuštěné peníze chybět? "Neznamená to, že bychom o tyto peníze přišli. Vláda nám totiž slíbila kompenzace," říká v rozhovoru s Aktuálně.cz hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM).

Aktuálně.cz: Co obří investice pro Ústecký kraj znamená?

Oldřich Bubeníček: Vstupem společnosti Nexen do zóny Triangle se nám průmyslová zóna výrazně zaplní. V podstatě z celkových 360 hektarů nám po příchodu Nexenu zbude už jen 130 hektarů pozemků. Pokud se skutečně naplní, co je zatím slíbeno, mělo by v novém závodu v první fázi najít místo 1053 lidí. To je obrovské množství ve chvíli, kdy máme v kraji 64 tisíc evidovaných nezaměstnaných. (Asociace exportérů odhaduje, že by investice mohla na Ústecku vytvořit dalších šest až deset tisíc pracovních míst v navázaných dodavatelských firmách - poznámka redakce) Byla by to výrazná pomoc hlavně pro okresy, jako jsou Louny nebo Chomutov. Nexen je velký podnik, nabízí se tedy i spolupráce s firmami v okrese. V neposlední řadě, a také jsme to zástupcům společnosti nabídli, přinese příchod firmy spolupráci s našimi středními školami.

A.cz: Jak dlouho jednání mezi krajem a firmou Nexen trvala?

Jedna věc je, jak dlouho o investici jednal stát. Pokud jde ale konkrétně o možnost umístění závodu v naší zóně, řekněme, že je to otázka jednoho roku, kdy se naše zóna dostala do hledáčku a kdy do jednání postupně vstoupil i náš kraj.

Pokud bychom to takto pod cenou prodali, peníze by nám výrazně chyběly. Musíme například ještě dodělat novou čističku odpadních vod, budou se stavět komunikace.

Oldřich Bubeníček

A.cz: Jak ta jednání probíhala? Byly tam nějaké zásadní momenty, které konečnou dohodu komplikovaly?

My jsme jako kraj měli zájem na tom, aby sem investor přišel. Pokud se jednalo o různé pobídky, tak to samozřejmě vyjednával stát, respektive ministerstvo průmyslu a obchodu a CzechInvest. Do toho jsme nemluvili. Především jsme se snažili ukázat přednosti, které zóna Triangle může nabídnout.

Peníze za slevu by nám chyběly

A.cz: Asi tou největší předností byla cena, za kterou jste Nexenu odkup pozemků nabídli. Tedy jedno euro za metr čtvereční. To je v přepočtu pouze 27,50 koruny. Běžná cena v Trianglu je přitom kolem 400 korun. Přikročili jste v rámci jednání ještě k nějakým dalším ústupkům?

Ne. Z pozice kraje jde pouze o úpravu ceny za metr čtvereční. Neznamená to ale, že bychom o tyto peníze přišli. Vláda nám totiž slíbila kompenzace. Peníze z pozemků, které se prodávají v průmyslových zónách, musí být znovu proinvestovány. Pokud bychom to takto pod cenou prodali, výrazně by nám chyběly. Musíme například ještě dodělat novou čističku odpadních vod, budou se stavět komunikace. V podstatě v areálu vznikne takové malé městečko, které by mělo být základnou pro firmy. Proto jsme se se státem dohodli, že nám slevu proplatí.

A.cz: Kolik konkrétně peněz vám vláda na kompenzace slíbila?

Podle toho, co jsme včera vyjednali, by kompenzace státu měly být jen za slevu z kupní ceny až do výše 304 milionů korun (na metr čtvereční to tedy dělá až 434 korun - poznámka redakce), počítáme ale s tím, že další peníze stát poskytne na vybudování komunikací a dalších přidružených věcí, které se budou muset v lokalitě udělat.

Podle toho, co jsme včera vyjednali, by kompenzace státu měly být jen za slevu z kupní ceny až do výše 304 milionů korun.

Oldřich Bubeníček

A.cz: Dlouhou dobu se spekulovalo o investici Nexenu okolo 10 miliard korun. Na včerejším zastupitelstvu ale padla částka 40 miliard korun, která vstup firmy do Česka podle žebříčku agentury CzechInvest posouvá na první pozici mezi investicemi zahraničních firem takzvaně na zelené louce. Jak to, že se původně předpokládaná částka tak diametrálně liší od té finální?

Firma Nexus si původně chtěla koupit jen 35 hektarů půdy s tím, že investice do výstavby továrny by se měla pohybovat do 20 miliard korun. Posléze se ale její požadavek zdvojnásobil na 70 hektarů. Úměrně tomu se zvýšila i investice.

A.cz: Říkal jste, že v první fázi projektu Nexen slíbil, že vytvoří přes tisíc pracovních míst. Posléze by pak mohlo práci u jihokorejského výrobce pneumatik najít přes dva tisíce lidí. Kladli jste si nějakou podmínku, aby šlo skutečně o nezaměstnané z Ústeckého kraje, a nikoli o zahraniční agenturní zaměstnance?

Myslím si, že ani nejde něco takového písemně požadovat. Jednali jsme o tom, že v první řadě bude nový zaměstnavatel spolupracovat s okresními úřady práce. A jak jsem říkal, později předpokládám i spolupráci s našimi školami. Pokud se firmě nepodaří sehnat všechny zaměstnance v našem kraji, budou se samozřejmě muset poohlédnout ve větší vzdálenosti. Nicméně předpokládám, že pro ně bude nejvýhodnější mít místní pracovníky, odpadne jim tím řada starostí.

A.cz: Zatím jste schválili pouze prodej pozemků. Jaké další schvalovací procesy vás ještě čekají?

Včerejší rozhodnutí bylo řekněme předfinále. Ve středu 28. května budeme na dalším mimořádném zastupitelstvu schvalovat konečnou smlouvu s investorem. Právě na základě našeho hlasování by měla smlouvu finálně schválit ve středu 4. června vláda.

 

Právě se děje

Další zprávy