Skupina KKCG zvýšila podíl v řecké loterijní firmě OPAP

ČTK ČTK
15. 4. 2015 19:45
KKCG považuje navýšení podílu za strategický krok, stane se největším jednotlivým investorem ve fondu.
Karel Komárek.
Karel Komárek. | Foto: ČTK

Praha - Investiční skupina KKCG zvýšila svůj podíl v řeckém sázkovém monopolu OPAP. KKCG ve středu oznámila, že koupila podíl 22,35 procenta ve fondu Emma Delta, který vlastní kontrolní podíl v OPAP, od skupiny ICT Group ruského podnikatele Alexandra Nesise a její podíl ve fondu tak stoupne na 44,7 procenta.

KKCG se tak stane největším jednotlivým investorem ve fondu a v OPAP bude mít nepřímo podíl 14,8 procenta. Vyplývá to ze středečního prohlášení, které firma zaslala ČTK. Cena zveřejněna nebyla.

KKCG považuje navýšení podílu za strategický krok. Navzdory nejisté politické situaci v Řecku skupina podle ředitele investic KKCG Pavla Šarocha věří, že OPAP je firma s velkým potenciálem.

Řecko v roce 2013 prodalo kontrolní podíl ve firmě OPAP česko-řecké skupině Emma Delta vedenou českým podnikatelem Jiřím Šmejcem spolu s řeckým podnikatelem Jorgosem Melisanidisem. Prodej byl první velkou privatizační akcí v Řecku od záchrany zadlužené země penězi Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu v roce 2010. Za třetinový podíl skupina zaplatila 652 milionů eur (téměř 18 miliard Kč).

OPAP je jednou z největších sázkových firem v Evropě s akciemi na burze. Firma má od vlády monopol na sportovní sázení do roku 2020 a na loterijní sázky do roku 2030. Vlastní také exkluzivní práva na provozování videoloterijních terminálů (VLT). Čistý zisk firmy loni stoupl o 41 procent na 199,2 milionu eur. Celkové výnosy pak vzrostly o 15 procent na 4,26 miliardy eur.

KKCG je mezinárodní investiční skupina, působí v deseti zemích světa kde má více než 2500 zaměstnanců a její aktiva činí téměř 1,6 miliardy eur. Drží podíly ve více než 25 českých a zahraničních společnostech, zaměřuje se hlavně na oblast těžby ropy a zemního plynu, loterijní průmysl, cestovní ruch a investice do nových technologií. Kromě OPAP má podíl i v české firmě SAZKA, či ve společnostech MND, FISCHER a Informační linky 1188.

 

Právě se děje

Další zprávy