Škoda zvýší zaměstnancům prémie i příplatky. Na podíl z rekordních výsledků tlačili odboráři

ČTK ČTK
7. 12. 2017 10:15
Odborářům se povedlo dosáhnout zvýšení prémie za pracovní výkon na 10 000 korun, zároveň se zvýší příplatky za práci ve vícesměnných systémech.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Škoda Auto

Mladá Boleslav - V mladoboleslavské automobilce Škoda Auto skončila první část kolektivního vyjednávání s odbory, která se týkala pracovní doby a sociálních nákladů. Začátkem nového roku budou odboráři s automobilkou jednat o růstu mezd.

Odborářům se v první části vyjednávání povedlo dosáhnout zvýšení prémie za pracovní výkon na 10 000 korun, zároveň se od ledna zvýší příplatky za práci ve vícesměnných systémech. Píše to dnešní vydání týdeníku Škodovácký odborář.

Prémie za pracovní výkon se zaměstnancům vyplácí v prosinci spolu s listopadovou mzdou. "Zaměstnanci jsou vyčerpaní plněním šampionských požadavků, firma Škoda díky tomu tvoří 24 měsíců nepřetržité rekordy. Osazenstvo na tom musí mít podíl. Požádali jsme proto o navýšení prémie o 100 procent na 8000 korun a v posledních dnech jsme dali požadavek ještě o 2000 korun vyšší," řekl předseda podnikové rady Jaroslav Povšík.

V prosinci bude zaměstnancům vyplacena také druhá polovina bonusu, který byl navýšen v minulém kolektivním vyjednávání. Zaměstnanci tak dostanou zhruba mezi 40 000 až 60 000 korunami, v závislosti na výši své standardní mzdy. Bonus chtějí odbory znovu navýšit v příštím roce.

Od ledna pak budou navýšeny odměny za práci ve vícesměnných systémech. V Kvasinách na Rychnovsku bude do konce příštího roku pokračovat 18směnný systém a v lakovně v Mladé Boleslavi 17směnný systém. Automobilka chtěla zavést vícesměnný systém i v Mladé Boleslavi, odbory to ale v rámci vyjednávání odmítly, v Mladé Boleslavi se tak bude stále pracovat v 15 směnách týdně.

Navýšení odměn za vícesměnné systémy zdůvodňují odboráři tím, že tento způsob práce ničí rodinné, partnerské i týmové vztahy. Zaměstnanci si tak od ledna za práci ve více směnách vydělají o tisíce korun více. Škodovácký odborář uvádí jako příklad zaměstnance v 18směnném systému, který si na příplatcích vydělá od ledna víc než 8600 korun měsíčně. Odbory navíc prosadily dva dny pracovního volna ročně za práci v atypickém směnném systému.

Navýší se také odměna za flexikonto, což je páteční noční směna v Mladé Boleslavi nad rámec klasického směnného systému. Odměna se zvýší o 100 korun, zaměstnanci tak od ledna za páteční noční směnu dostanou příplatek 1300 korun.

V lednu začnou odboráři se Škodou vyjednávat o zvýšení mezd. Odboráři požadují dvouciferný růst, zároveň ale tvrdí, že deset procent je málo. Průměrná hrubá dělnická mzda ve Škodě letos se všemi bonusy v některých tarifních třídách dosahuje zhruba 40 000 korun.

Škoda Auto je jedním z největších zaměstnavatelů v Česku. Je součástí německého koncernu Volkswagen. Provozuje tři výrobní závody v Česku a zaměstnává v nich zhruba 30 000 lidí. Vyrábí také v Číně, Rusku, na Slovensku, v Alžírsku a v Indii, většinou prostřednictvím koncernových partnerství, a dále na Ukrajině a v Kazachstánu ve spolupráci s místními partnery.

 

Právě se děje

Další zprávy