Obří zakázku na nové vlaky pro Slovensko vyhrála Škoda Transportation

ČTK ČTK
6. 3. 2018 9:49
Obě firmy uspěly v dosud největším tendru svého druhu od vzniku ZSSK, sdělil dnes dopravce. Konsorcium české a slovenské firmy porazilo ve veřejné soutěži švýcarskou společnost Stadler Bussnang.
Jednotky RegioPanter pro Slovensko.
Jednotky RegioPanter pro Slovensko. | Foto: Škoda Transportation

Bratislava - Konsorcium firem Škoda Transportation a slovenské ŽOS Trnava dodá státnímu slovenskému železničnímu dopravci Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) 25 elektrických vlakových jednotek za 160 milionů eur (4,1 miliardy korun).

Obě firmy uspěly v dosud největším tendru svého druhu od vzniku ZSSK, sdělil dnes dopravce. Smlouva s vítězným konsorciem již byla podepsána, zakázku bude ZSSK financovat i z evropských fondů.

Jednotky RegioPanter pro Slovensko.
Jednotky RegioPanter pro Slovensko. | Foto: Škoda Transportation

"Naše konsorcium uspělo nejen kvůli ceně, ale především kvalitou a technickým řešením již osvědčeného a moderního vozidla, které jezdí v ČR pod názvem RegioPanter," uvedl obchodní ředitel Škoda Transportation Jaromír Jelínek.

Většina objednaných vlakových jednotek bude smontována na Slovensku ve firmě ŽOS Trnava. Konsorcium české a slovenské firmy porazilo ve veřejné soutěži švýcarskou společnost Stadler Bussnang.

Vítězné konsorcium dodá vlakové jednotky pro regionální dopravu během dvou let ve dvou verzích, a to v kratší s délkou 80 metrů a s kapacitou 247 míst na sezení a v delší verzi s 343 místy k sezení. Skupina Škoda Transportation dodala vlakové jednotky ZSSK již v minulosti.

ZSSK nasadí nově objednané soupravy na tratě v okolí Žiliny na severu země. První soutěž na dodávku vlakových jednotek ZSSK v roce 2016 zrušila po výtkách Evropské komise ohledně podmínek tendru. Nový tendr dopravce vypsal loni v dubnu.

 

Právě se děje

Další zprávy