Škoda Transportation loni zvýšila tržby na 15,5 miliardy

ČTK ČTK
16. 2. 2015 15:51
Počet zaměstnanců skupiny stoupl o dvě stě na aktuálních 4800.
Vlak RegioPanter pro Německo od Škoda Transportation
Vlak RegioPanter pro Německo od Škoda Transportation | Foto: Škoda Transportation

Plzeň - Skupina Škoda Transportation utržila v loňském roce zhruba 15,5 miliardy korun, meziročně o šest procent více. Dvě třetiny produkce vyvezla. Největší tuzemské strojírny očekávají čistý zisk na úrovni roku 2013, tedy asi 1,7 miliardy korun. Čísla mezinárodních účetních standardů IFRS ještě nejsou definitivní.

Letos skupina plánuje vyšší profit, o dvě procenta vyšší prodej zboží a služeb a export kolem 70 procent. Řekl to generální ředitel Tomáš Ignačák.

Skupina loni zvýšila meziročně počet zaměstnanců o 200 na aktuálních 4800. Nejvíce, zhruba o 100, jich přibylo v plzeňské Škodě Transportation, kde v současné době pracuje 1900 lidí.

Export do západní Evropy posílí

Škodovka, která je dlouhodobě úspěšná na tradičních trzích střední a východní Evropy, letos opět posílí v exportu do západní Evropy, kde se zúčastní řady velkých tendrů. "V posledním období padlo jasné rozhodnutí jít směrem na západ," uvedl ředitel.

Letos budou hlavní zakázkou vlaky pro německé dráhy Deutsche Bahn, tedy NIM Express. Jde o šest šestivozových patrových elektrických souprav s rychlostí až 200 km/h. V Plzni už se od druhé poloviny loňského roku vyrábějí lokomotivy a ve Škodě Vagonka soupravy s řídicím vozem, které musí Škodovka dodat do konce roku 2016. Letos firmy postaví prototypy a ve druhé polovině roku zahájí zkoušky.

Těžištěm výroby bude druhá polovina roku a především příští rok. Kontrakt pro Deutsche Bahn za 2,6 miliardy korun je podle ředitele průlomový a jde o letošní zakázku číslo jedna. Dalšími stěžejními zakázkami budou například RegioPantery pro dálkovou dopravu pro České dráhy a tramvaje pro Bratislavu a Prahu.

Tramvajový rekord

Podnik loni vyrobil přes 100 tramvají, což byl historický rekord. Tři čtvrtiny šly do zahraničí, hlavně do turecké Konyi, maďarského Miškovce, Bratislavy a Prahy, která odebrala dalších 32 vozů. Letos skupina plánuje výrobu 97 tramvají. Ty bude dodávat například do Bratislavy, Konyi a Prahy. Trolejbusů loni Škodovka prodala více než 300 kusů, letos plánuje 220 vozů, například do Bratislavy, Maďarska a Itálie. Tramvaje a trolejbusy zajišťují už téměř polovinu tržeb skupiny. Zbytek tvoří vlaky, elektrické pohony a motory a metro.

Skupina loni dala do výzkumu a vývoje téměř jednu miliardu korun, stejně jako v minulých třech letech. "Tuto sumu chceme stoprocentně investovat i v dalších letech, pokud máme udržet konkurenceschopnost a hlavně podpořit další růst firmy," uvedl Ignačák. Loni a letos půjdou peníze hlavně na vývojové práce na lokomotivě a dvoupodlažní jednotce pro Německo, na vlaky pro dálkovou meziregionální dopravu pro ČD, do tramvají a do elektrobusů na bateriový pohon ve Škodě Electric.

Počet zaměstnanců skupiny by měl letos zůstat stejný, ale nábory poběží. "Klíčové pozice do výzkumu, vývoje, konstrukce a technology potřebujeme stále," uvedl ředitel. Z dělníků je v Plzni i na severní Moravě největší poptávka po svářečích, elektrikářích a obráběčích.

Škodu Transportation vlastní devět českých fyzických osob. Jsou to manažeři skupiny - Tomáš Krsek, Michal Korecký, Marek Čmejla, Jiří Diviš, Jaromír Šilhánek, Josef Bernard, Marek Krsek, Tomáš Ignačák a Michal Kurtinec. Do skupiny patří plzeňské firmy Škoda Transportation, Škoda Electric a Movo, ostravská Škoda Vagonka, Pars Nova Šumperk a pražský výrobce výkonové elektroniky Poll. V Maďarsku je to podnik Ganz-Škoda, v Novosibirsku výrobce motorů Sibelektroprivod a v Německu Škoda Transportation Deutschland.

 

Právě se děje

Další zprávy