Sklizeň obilovin a máku bude nižší než loni, hlásí statistici. Úroda řepky předčila očekávání

ČTK ČTK
Aktualizováno 13. 8. 2018 12:42
Společenstva mlynářů a pekařů uvedlo, že pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Thinkstock

Praha - Sklizeň obilí bude letos o 7,5 procenta nižší než loni, zemědělci ho sklidí 6,345 milionu tun. Vyplývá to z odhadu, který dnes podle stavu k 15. červenci zveřejnil Český statistický úřad. Prvotní odhad před měsícem byl pesimističtější a předpokládal pokles proti loňsku o 8,2 procenta. Podle statistiků bude očekávaná úroda obilovin třetí nejnižší za posledních deset let.

Úroda řepky podle statistiků meziročně stoupne o 12,3 procenta na 1,287 milionu tun. Předchozí odhad statistiků udával nárůst o 6,5 procenta. Letošní sklizeň máku by však měla být podle ČSÚ o čtvrtinu nižší než loňská, pěstitelé by ho měli sklidit 15 000 tun.

Předpokládaný pokles produkce obilovin je způsobený snížením hektarového výnosu o 6,6 procenta na 5,07 tuny z hektaru i mírným poklesem osevní plochy. Zemědělci letos oseli o téměř procento méně polí než loni. Nepříznivě se na úrodě podepsalo i sucho.

"Zažíváme už druhý suchý rok po sobě. Čísla táhne dolů hlavně nižší sklizeň pšenice ozimé, která u nás zaujímá skoro třetinu celkové osevní plochy. Přesto platí, že jsme v produkci obilovin soběstační," uvedl předseda ČSÚ Marek Rojíček.

Meziročně nižší sklizeň ČSÚ očekává vedle pšenice ozimé také u ječmene jarního a ozimého a u tritikale, což je kříženec žita a pšenice. Naopak více se sklidí pšenice jarní, ovsa a žita.

Pšenice ozimé, která je pro Česko nejvýznamnější obilovinou, se podle jejich odhadu sklidí o 8,5 procenta méně. U ječmene jarního, který se nejčastěji používá k výrobě piva, ČSÚ předpokládá pokles úrody o 8,6 procenta a u ozimního o 9,2 procenta.

Sklizeň tritikale má podle odhadu být proti loňsku u 2,2 procenta nižší. Naopak o 5,3 procenta vyšší bude úroda pšenice jarní. Ovsa se meziročně sklidí o 1,9 procenta více a žita o desetinu více.

Mluvčí Agrární komory ČR Jiří Felčárek sdělil, že problémy budou s kvalitou obilí. Podle viceprezidenta komory Josefa Kubiše jde hlavně o ječmen využívaný pro sladovnické účely, který bude mít větší množství dusíku.

Podle Kubiše by měla být kvalitní potravinářská pšenice, v krmné pšenici bude ale větší množství lepku, což podle něj není vhodné. Negativně hodnotí i kvalitu jarního ječmene pro sladovnické účely, větší množství dusíkatých látek se podle něj nehodí pro výrobu piva.

"Celkové objemy (sklizně) ČR problém sice nezpůsobí, ale zcela zásadně se promítají do hospodaření jednotlivých podniků, a to pak především v místech, kde je opakovaně sucho. Obiloviny patří z dlouhodobého hlediska ke komoditám, které drží ekonomiku zemědělců, a tyto propady, regionálně již několikáté za posledních pět let, narušují finanční toky. Současný růst cen je jen reakcí na zvyšující se poptávku u nás i v Evropě," uvedl Felčárek. Komora eviduje případy, že zemědělci dluží za osiva nebo chemické přípravky a nemají je z čeho splácet.

Předpokládanou úrodu řepky podle ČSÚ kladně ovlivnil vyšší výnos o 7,6 procenta a rozšíření osevní plochy o 4,4 procenta. "Osevní plocha této plodiny je po roce 2013 druhou nejvyšší v historii sledování," uvedl ČSÚ.

Polí s mákem proti loňskému roku ubylo, a to o více než 18 procent. Hektarový výnos má být o 9,7 procenta nižší než loni.

Odhad letošní sklizně k 15. červenci:

Sklizeň Meziroční rozdíl
Základní obiloviny 6 344 000 tun -7,5 %
Pšenice celkem 4 344 000 tun -7,9 %
Pšenice ozimá 4 146 000 tun -8,5 %
Pšenice jarní 198 000 tun +5,3 %
Žito 120 000 tun +10,5 %
Ječmen celkem 1 561 000 tun -8,8 %
Ječmen ozimý 516 000 tun -9,2 %
Ječmen jarní 1 045 000 tun -8,6 %
Oves 145 000 tun +1,9 %
Tritikale 173 000 tun -2,2 %
Řepka 1287 000 tun +12,3 %
Mák 215 000 tun -25,9 %

Společenstva mlynářů a pekařů v ČR minulý týden uvedlo, že pečivo a výrobky z pšenice letos podraží. Důvodem je cena pšenice, která kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám vzrostla proti květnu a červnu až o pětinu.

"Vzhledem k nižší úrodě obilovin lze předpokládat, že se zvýší výkupní cena pšenice. Spotřebitelé by se proto měli připravit na zdražování pečiva a dalších výrobků z mouky. Horší výsledky letošních sklizní jsou dalším faktorem, který bude navyšovat inflaci v závěru letošního roku," uvedl hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

 

Právě se děje

Další zprávy