Silničáři otevřou nový úsek D1 mezi Loktem a Hořicemi

ČTK ČTK
14. 11. 2014 16:14
Opravený úsek dálnice bude zpřístupněn v sobotu. Řidiči ale nadále musejí počítat s omezeními.
Oprava dálnice D1
Oprava dálnice D1 | Foto: Radek Pecák

Praha - Řidiči začnou od soboty jezdit po opraveném úseku dálnice D1 mezi Loktem na Benešovsku a Hořicemi na Pelhřimovsku. Kvůli odstraňování svodidel a dalším dokončovacím pracím ale ještě musejí počítat s omezeními. Od Brna se zatím bude jezdit ve dvou pruzích a v opačném směru jen v jednom, řekl v pátek mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Jan Rýdl.
    
Nyní je provoz mezi Loktem a Hořicemi veden v pravém pásu určeném pro směr z Prahy do Brna ve dvou zúžených jízdních pruzích v obou směrech. Tato strana dálnice byla už dříve opravena a nyní se část provozu přesune na levý pás, který už dostal také nový povrch. "Vracíme provoz na oba pásy," uvedl Rýdl.

Podle Ivana Čásenského, který má na starosti technický dozor, bude levý jízdní pás zprovozněn v sobotu v 9 hodin. Doprava v opačném směru na pravém pásu dálnice bude svedena do jednoho jízdního pruhu o hodinu později. "Měli jsme technické prohlídky a šetření z ministerstva dopravy a po odstranění všech vad a nedodělků pouštíme provoz na levý jízdní pás, což je Brno-Praha," potvrdil Čásenský.
    
Řidiči tedy budou až do středy zatím jezdit od Brna v odstavném a pomalém pruhu a v opačném směru jen v odstavném pruhu. "Z Prahy do Brna budeme omezeni na jeden pruh, dokud se neseberou betonové mobilní zátarasy," uvedl Rýdl. Poté až do 5. prosince jsou plánovány stavební práce ve středním dělicím pruhu, které si vyžádají částečnou uzavírku pravého a levého pásu v rychlých pruzích v obou směrech.
    
Nejvytíženější tuzemská dálnice je zhruba deset let za svou životností. Celá oprava mezi Mirošovicemi na 21. kilometru a Kývalkou na 182. kilometru by podle odhadů ministerstva mohla stát kolem 14 miliard korun. Stavba je kvůli ulehčení uzavírek rozdělena na 21 úseků, které se mají opravovat postupně.

 

Právě se děje

Další zprávy