Šesté pendolino se vrací na koleje, pojede do Košic

David Kořínek
31. 8. 2015 15:23
Sedmá souprava zůstává mimo provoz po tragické nehodě ve Studénce.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: České dráhy

Praha – Od úterního rána se na tuzemské koleje vrací šestá souprava rychlovlaku Pendolino. Znovu tak zajistí přepravu cestujících mezi Prahou a Košicemi. Souprava byla od poloviny července na pravidelné a plánované údržbě.

„Lze to přirovnat k plánované údržbě vašeho auta, kterou předepisuje výrobce po najetí stanoveného počtu kilometrů. I když nemáte žádnou závadu na voze, musíte například po 20 000 kilometrech s vozem do servisu na garanční údržbu – prohlídku,“ vysvětluje mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Takzvaná vyvazovací oprava začala jen pár dní před tragickou železniční nehodou dalšího pendolina z 22. července letošního roku, při níž ve Studénce zemřeli tři lidé. Ze sedmi souprav typu SC 680 Pendolino jich tak po tragédii dočasně zůstalo pouze pět. České dráhy přitom počítají s pravidelným provozem šesti souprav, takže je na trase z Prahy přes Ostravu do Košic nahradila souprava v kvalitě Intercity/Eurocity, která normálně jezdí například do Budapešti nebo Berlína.

Osud sedmé soupravy je zatím nejistý. „Aktuálně čekáme na nabídku od výrobce, podle toho se rozhodneme, jak se soupravou naložit,“ říká Šťáhlavský. České dráhy odhadly škodu na přibližně 150 milionů korun.

 

Právě se děje

Další zprávy