Šéf Volkswagenu končí. Winterkorn přijal zodpovědnost a sám rezignoval

Jiří Hovorka ČTK Jiří Hovorka, ČTK
Aktualizováno 23. 9. 2015 19:40
Martin Winterkorn podlehl vzrůstajícímu tlaku a složil funkci, informují německá média. Učinil tak na dnešním mimořádném jednání dozorčí rady. Ještě včera to přitom odmítal.
Martin Winterkorn končí.
Martin Winterkorn končí. | Foto: Reuters

Wolfsburg - Generální ředitel německé automobilky Volkswagen Martin Winterkorn (68) dnes oznámil, že odstupuje z funkce a přebírá tím zodpovědnost za skandál kolem manipulací s emisemi u naftových vozů.

Winterkorn oznámil rezignaci po dnešním zasedání řídícího výboru dozorčí rady koncernu, jehož součástí je i česká Škoda Auto.

"Volkswagen potřebuje nový začátek - a také na personální úrovni. Mou rezignací tomu dělám místo," prohlásil Winterkorn. Ujistil, že sám o manipulacích s emisemi nevěděl, a dodal, že byl těmito informacemi "šokován".

Winterkornovu rezignaci musí přijmout dozorčí rada, která se schází v pátek. Německý list Tagesspiegel v úterý napsal, že chce Winterkorna nahradit nynějším výkonným šéfem sesterské automobilky Porsche Matthiasem Müllerem (62), to ale mluvčí Volkswagenu popřel. Tři informované zdroje agentuře Reuters řekly, že vedle Müllera jsou favority na místo výkonné hlavy skupiny šéf automobilky Audi Rupert Stadler a šéf vlajkové značky VW Hubert Diess.

Řídící výbor uvedl, že dozorčí radě předloží návrhy na nové členy výkonného vedení do pátku. Dodal, že v příštích dnech předpokládá další personální důsledky skandálu. "Interní vyšetřování pokračuje," uvedl.

Volkswagenu hrozí obří pokuta

Ještě v úterý večer Winterkorn nechtěl o složení funkce ani slyšet a žádal o čas na vysvětlení celého problému. Říkal, že nechce kvůli pochybení pár lidí nechat v podezření dalších 600 tisíc zaměstnanců koncernu.

Volkswagenu v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (437 miliard Kč) a začalo tam proti němu kriminální vyšetřování; skandál navíc tento týden začaly vyšetřovat i některé evropské země a dnes přípravné vyšetřování oznámila spolková země Dolní Sasko, kde sídlí ústředí skupiny.

Pětičlenný řídící výbor dozorčí rady Volkswagenu zpovídal Winterkorna v sídle společnosti ve Wolfsburgu od rána, aby mohl předložit své doporučení dalších kroků pátečnímu zasedání dozorčí rady. Volkswagen se kvůli skandálu dostal pod silný tlak, který ještě zvýšil zhruba třetinový propad tržní hodnoty společnosti za první dva dny týdne

S ohledem na to, co se dělo poslední dny, není odstoupení Martina Winterkorna překvapením, řekl ČTK hlavní ekonom společnosti Colosseum František Bostl. Jeho rezignace bude mít pravděpodobně negativní vliv na akcie firmy. Jelikož celá kauza nebyla přímým dopadem jednání Martina Winterkorna, může nadále eskalovat skepse k samotné značce, uvedl Bostl.

Winterkorn měl pověst šéfa, který se zajímá o každý detail v modelech VW. Generálním ředitelem a šéfem představenstva koncernu Volkswagen je od počátku roku 2007, ve funkci vystřídal Bernda Pischetsriedera.

Letos v dubnu vyšel Winterkorn vítězně z mocenského souboje v nejvyšším vedení firmy, v němž se střetl s bývalým šéfem dozorčí rady Ferdinandem Piëchem. Vedení Volkswagenu se tehdy ocitlo v krizi, když Piëch naznačil ztrátu důvěry ve Winterkorna. Řídící výbor dozorčí rady ale vyjádřil podporu Winterkornovi a slíbil, že navrhne prodloužení jeho kontraktu. K tomu mělo dojít tento pátek.

Automobilka tento týden po zjištění amerických úřadů přiznala, že do 11 milionů aut instalovala software, který rozpoznává, kdy je vůz testován na emise. V té chvíli spustí systém, který emise při testování snižuje.


 

Právě se děje

Další zprávy