Schodek rozpočtu stoupl na 29,5 miliardy korun, je ale výrazně nižší než před rokem

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 1. 12. 2015 14:26
Podle ministerstva financí jde o nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008. Na konci roku tak lze podle úřadu i analytiků očekávat nižší deficit, než který byl naplánován. Loni v listopadu byl schodek rozpočtu 68,9 miliardy korun a na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Schodek státního rozpočtu ke konci listopadu stoupl na 29,5 miliardy korun z říjnových 29,1 miliardy korun. Oznámilo to dnes ministerstvo financí. Jde o nejlepší výsledek hospodaření od roku 2008. Loni v listopadu byl schodek rozpočtu 68,9 miliardy korun.

Na celý letošní rok je schválen rozpočet se schodkem 100 miliard korun. Výsledek ale podle ministerstva potvrzuje oživení české ekonomiky i zlepšenou práci finanční a celní správy. "Na konci roku tak lze očekávat výrazně nižší deficit, než který byl naplánován," uvedl úřad. 

S tím souhlasí i analytici. "Prosinec na příznivém saldu státního rozpočtu mnoho nezmění. Není nereálné uvažovat, že bude za celý rok stát hospodařit s 50miliardovým, tedy polovičním schodkem proti schválenému rozpočtu," říká ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci listopadu dosáhly 1099,6 miliardy korun, celkové výdaje pak 1129,1 miliardy korun.

Na meziročním růstu celkových příjmů o 95,9 miliardy korun se podílely zejména příjmy z Evropské unie, které byly vyšší o 56,5 miliardy korun. Daňové příjmy včetně inkasa pojistného na sociální zabezpečení meziročně stouply o 39,8 miliardy na 895,8 miliardy korun.

Na dani z přidané hodnoty (DPH) získal státní rozpočet 216,8 miliardy korun, tedy meziročně o 3,4 miliardy korun více. Na spotřební dani plynulo do rozpočtu 129,4 miliardy korun, o 8,5 miliardy korun více oproti stejnému období roku 2014. Výrazně - o více než 14 procent - se zvýšilo inkaso spotřební daně z tabákových výrobků.

Inkaso daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti dosáhlo 81,1 miliardy korun, což představuje meziroční růst o 2,7 miliardy korun. Inkaso daní z příjmů právnických osob dosáhlo za leden až listopad částky 79,3 miliardy korun. To představovalo meziroční růst přes 11 procent a zároveň jde o nejvyšší inkaso za 11 měsíců roku od vypuknutí finanční krize.

Pro příští rok schválila vláda rozpočet se schodkem 70 miliard korun.

 

Právě se děje

Další zprávy