Schodek rozpočtu dosahuje 69 miliard, hlásí ministerstvo

ČTK ČTK
1. 12. 2014 14:30
Podle ministerstva financí může schodek za celý letošní rok činit až 90 miliard korun. Schválený rozpočet počítal s deficitem ještě o 30 miliard vyšším.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Praha - Schodek státního rozpočtu v listopadu stoupl na 68,8 miliardy korun z říjnových 45 miliard korun. Loni ke konci listopadu deficit činil 79,4 miliardy korun.

Za celý letošní rok by tak mohl být schodek 80 až 90 miliard, uvedlo ministerstvo financí. Schválený rozpočet pro letošek přitom počítá s deficitem 112 miliard korun.

Loňský schodek jako cíl

"Čerpání výdajů sice v posledních měsících vykazuje v meziročním srovnání rostoucí tendenci, nicméně aktuální růst je stále nižší než růst očekávaný rozpočtem po změnách. I proto lze předpokládat, že schodek daný rozpočtem nebude překročen a mohl by se pohybovat ve výši 80 až 90 miliard korun," uvedlo ministerstvo.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) již dříve uvedl, že cílem ministerstva je letos udržet schodek na zhruba loňské úrovni, kdy byl 81 miliard korun.

Celkové příjmy rozpočtu stouply meziročně o více než 38 miliard na 1003,8 miliardy korun. Daňové příjmy bez pojistného na sociální zabezpečení stouply o čtyři procenta na 509 miliard korun, přičemž schválený rozpočet počítá s růstem o 2,3 procenta.

Na DPH stát vybírá víc

Inkaso daně z přidané hodnoty (DPH) stouplo meziročně o 11,2 miliardy na 213,4 miliardy korun.

Letošní inkaso bylo především v prvním pololetí částečně pozitivně ovlivněno nevyplacením loňských nadměrných odpočtů DPH kvůli pochybnostem ministerstva u některých subjektů. "Pozitivní vliv na inkaso daně mají i zavedená opatření pro boj s daňovými úniky, mezi která patří například zavedení povinnosti kauce pro obchodníky s pohonnými hmotami," uvedl úřad. Podle něj lze počítat s tím, že výběr DPH bude za celý rok lepší než plán.

Naopak na spotřební dani stát vybral ke konci listopadu meziročně o 1,6 miliardy korun méně, celkem necelých 121 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 27,8 miliardy korun na 1072,6 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vydal ke konci listopadu 445,7 miliardy korun, což je meziroční růst o 4,1 miliardy korun.

 

Právě se děje

Další zprávy