Autor bitcoinu odhalil svou identitu. Satoši Nakamoto je ve skutečnosti australský podnikatel

Jan Úšela Jan Úšela
Aktualizováno 2. 5. 2016 11:06
Dlouhé roky spekulací jsou u konce. Australský podnikatel Craig Wright poskytl důkazy, které potvrzují, že je autorem nejúspěšnější světové kryptoměny. Wright před zraky novinářů použil mince, o kterých se ví, že je vlastní pouze tvůrce bitcoinu. Také hlavní členové komunity kolem bitcoinu a hlavní vývojový tým tvrzení potvrdili.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Sydney - Po letech spekulací, kdo stojí za internetovou měnou bitcoin, se zdá, že zakladatel platebního systému odhalil svou pravou tvář. Muž, který se po léta vydával za Japonce jménem Satoši Nakamoto, je ve skutečnosti 46letý australský podnikatel Craig Steven Wright.

Ten své bitcoinové autorství potvrdil listům Economist a GQ a televizi BBC. O Australanovi jako možném "otci" digitální měny se přitom spekulovalo už loni v prosinci. Odhaduje se, že Nakamoto alias Wright drží celou jednu sedminu všech světových bitcoinů, což aktuálně odpovídá jmění o velikosti 450 milionů dolarů (10,6 miliardy korun). Jeden bitcoin lze aktuálně koupit zhruba za 450 amerických dolarů.

Wrightovo autorství potvrdil jednak tvůrčí tým programátorů stojících za digitální měnou a stvrdil ho i samotný podnikatel. Ten během interview s BBC podepsal klíče vedoucí k prvním emisím bitcoinům, které by měly patřit tvůrci měny Nakamotovi.

Craig Wright: Někdo uvěří, někdo ne. Je mi to jedno.

Podle vlastních slov se Wright odhalení své identity dlouho bránil, protože si chtěl uchovat soukromí a nechtěl se stát tváří nové měny. "Nynější odhalení mé identity není něčím, co bych sám chtěl," řekl novinářům podnikatel. "Skutečně nechci být veřejnou tváří čehokoliv. Chtěl bych zkrátka jen pracovat, bez nějaké slávy, peněz nebo obdivu," dodal Wright.

O Wrightovi se spekulovalo už dříve

Australana, který vystudoval právo a statistiku, má dva doktoráty a vede společnost DeMorgan zabývající se virtuálními měnami, měla přitom média v hledáčku už loni v prosinci.

Tehdy o Wrightově autorství spekuloval internetový list Wired, načež podnikatelův dům v Sydney prohledala australská policie, která se přitom podle oficiálního vyjádření vydala jen na daňovou kontrolu. Wired přitom otce bitcoinu odhalil na základě uniklých e-mailů, které jeho autorství potvrzovaly. Wright ovšem tehdejší odhalení novin odmítl komentovat.

Podobně se zachoval i člen Bitcoin Foundation Jon Matonis při své březnové návštěvě Prahy. Na dotaz Hospodářských novin, zda zná Nakamotovu pravou identitu, tehdy odpověděl zamítavě. "O bitcoinu jsem se dozvěděl z e-mailu, který mi poslal Satoši Nakamoto, který bitcoin vynalezl. Já přitom stále nevím, kdo to je. On totiž svou identitu skrývá," uvedl Matoni, který v aktuálním vyjádření pro BBC potvrdil, že Wright a Nakamoto jsou tatáž osoba.

Decentralizované peníze

Primárním cílem bitcoinu, který světlo světa spatřil v roce 2009, bylo přijít s platidlem nezávislým na vůli vlád a centrálních bank. Kybernetické mince "razí" síť počítačů se specializovaným softwarem.

Měna je naprogramována tak, aby uvolňovala nové peníze stabilním tempem, které se ale postupně zpomaluje. Počet mincí v oběhu má být konečný a zastaví se na čísle 21 milionů. V roce 2033 má být v oběhu 99 procent bitcoinů a úplně poslední se mají dostat mezi uživatele kolem roku 2140.

V současnosti je bitcoin přijímán k placení za širokou škálu zboží a služeb na různých místech. V Česku bylo dosud v Praze a Brně pouze pět bankomatů směňujících koruny za bitcoiny, nově je ale bude například možné nakupovat a prodávat také v 260 prodejnách tabáku Geco.

Technologie bitcoinu je podle Ondřeje Jonáše velmi silná a bezpečná a jde o zcela zásadní zamyšlení nad smyslem peněz. | Video: DVTV
 

Právě se děje

Další zprávy