Šance pro Lázně Dolní Lipová. Majetek koupil investor, chce obnovit provoz

ČTK ČTK
28. 4. 2016 17:26
Investor plánuje po téměř tříleté pauze obnovit na podzim lázeňský provoz v Dolní Lipové. Firma, která za novým majitelem stojí, už provozuje wellness hotel v Novém Městě nad Metují.
Foto: Wikimedia Commons, Gorics

Jeseník - Majetek zkrachovalé společnosti Schroth, která do konce roku 2013 provozovala Lázně Dolní Lipová na Jesenicku a má milionové dluhy, koupila firma Lázně Lipová. Investor plánuje po téměř tříleté pauze obnovit na podzim lázeňský provoz v Dolní Lipové a zaměstnat zhruba 30 až 40 lidí.

"Jsou podepsány všechny dokumenty včetně kupní smlouvy. Jsou už také připraveny návrhy na vklad do katastru nemovitostí," řekl dnes insolvenční správce Schroth Jiří Kocvrlich, podle nějž prodej majetku schválil věřitelský výbor i soud. Kupní cenu nezveřejnil.

Jednatel společnosti Lázně Lipová Michal Dyntera řekl, že firma chce na podzim obnovit provoz v pěti lázeňských budovách, které jsou v dobrém stavu a nevyžadují velké investice do opravy. Firma chce získat povolení k provozování nestátního zdravotnického zařízení a poté bude jednat se zdravotními pojišťovnami. V obnovených lázních by podle Dyntery mohlo pracovat 30 až 40 lidí.

"V následujících letech chceme postupně obnovovat další lázeňské budovy. Máme představu, že každý rok kompletně zrekonstruujeme jednu budovu," uvedl Dyntera. Společnost Lipová Lázně vlastní firma Clitia, která se mimo jiné zabývá nákupem zanedbaných nemovitostí a jejich rekonstrukcí. Clitia provozuje wellness hotel v Novém Městě nad Metují.

Loni se majetek Schroth navzdory zájmu dvou potenciálních investorů nepodařilo prodat. Cena nabízená za opuštěné lázeňské budovy byla nižší než částka určená znalcem. Věřitelé proto transakci tehdy neschválili a budovy byly nabídnuty znovu k prodeji.

Znalec lázeňské budovy ohodnotil na 35 milionů korun a movitý majetek na dva miliony korun. Věřitelé přihlásili pohledávky v celkové hodnotě 18,6 milionu korun, z toho deset milionů připadá na zajištěné pohledávky. "Ze zpeněžení budou stoprocentně uspokojeny pohledávky zajištěných věřitelů, pohledávky za podstatou a lze předpokládat, že i pohledávky nezajištěných věřitelů," napsal nedávno Kocvrlich soudu.

Vedení společnosti Schroth před prohlášením konkurzu jednalo s několika zájemci ohledně možného pronájmu či prodeje areálu, avšak vhodného investora nenašlo. Lázně se rozléhají na třech hektarech a čítají zhruba 20 budov, z toho osm je léčebných domů.

Insolvenční návrh na firmu Schroth na začátku loňského roku podala ČSOB. Firma Schroth kvůli nevyplaceným mzdám čelila insolvenčnímu řízení už předloni, soud ale tehdy návrh zamítl. ČSOB v insolvenčním návrhu uvedla, že firma včas nesplatila zhruba sedmimilionový úvěr.

Vedení Lázní Dolní Lipová rozhodlo o ukončení jejich provozu v roce 2013 kvůli špatné ekonomické situaci. Lázně téměř s dvousetletou historií kvůli tomu propustily všech 44 stálých zaměstnanců.

Do lipovských lázní se jezdili léčit hlavně lidé trpící kožním onemocněním. Lázním, které byly založeny v roce 1829, zlomila vaz závislost na platbách pojišťoven. Právě jejich šetření se odrazilo na počtu klientů, který klesl až o 70 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy