Samsung Galaxy S7 napravuje nedostatky předchůdců, je vodotěsný a má čtečku karet

Otakar Schön
21. 2. 2016 19:00
Nové telefony Samsung Galaxy S7 už neopakují nedostatky předchozí generace. Uživatelé se dočkají čtečky paměťových karet a odolnosti proti vodě. Nicméně populární zahnutou obrazovku firma nabídne jen ve větší verzi telefonu. Designově se Samsung rozhodl neměnit úspěšný model. Kombinace kovu a skla zůstává, ale telefony působí ještě pevnějším, odolnějším dojmem.
Samsung Galaxy S7
Samsung Galaxy S7 | Foto: Samsung via Venturebeat.com

Praha - Samsung udělal fanouškům radost, a zároveň je zklamal. Nové telefony řady Galaxy S7 napravují nedostatky předchozí generace, zejména chybějící čtečku paměťových karet a odolnost proti vodě. Firma ale zároveň nabídne populární zahnutou obrazovku jen ve větší verzi telefonu.

Plochá Galaxy S7 zůstane u úhlopříčky 5,1“, model Edge bude mít úhlopříčku 5,5“. Díky absenci rámečků je ale kompaktnější než konkurence. Oba telefony pak mají obrazovku s technologií Super AMOLED a rozlišením 2560 x 1440 bodů.

Srovname Samsung Galaxy
Srovname Samsung Galaxy | Video: komerční obsah

Designově se Samsung rozhodl neměnit úspěšný model. Kombinace kovu a skla zůstává, ale telefony působí ještě pevnějším, odolnějším dojmem. A i přesto, že Galaxy S6 po roce používání působí stejně svižným dojmem jako před rokem, nové telefony jsou ještě rychlejší díky 4 GB operační paměti a novým procesorům. Samsung vyrobí dvě verze telefonů, s procesorem Snapdragon 820 a vlastním Exynosem.

Novinkou přepracovaný fotoaparát

Výdrž telefonů, která byla solidní i v předchozí verzi, ještě vzroste díky vyšší kapacitě akumulátoru. Galaxy S7 bude mít baterii s kapacitou 3000 mAh, větší model nabídne 3600 mAh. Zejména Galaxy S7 Edge bude na svou velikost lehká, váží pouze 157 gramů, plochá Galaxy S7 váží 152 gramů a je tenčí než levnější model – 7,7 mm proti 7,9 mm.

Největší novinkou Samsungu pro letošní rok je přepracovaný fotoaparát. Galaxy S6 si udržela pozici nejlepšího fotomobilu roku 2015, ale novinka chce nabídnout ještě lepší výkon v horších světelných podmínkách.

Pomoci k tomu má nový snímač s technologií duálních pixelů, která pomáhá odstranit šum ve snímcích pořízených za šera. Samsung se pochlubil také kvalitnější optikou se světelností f1.7 a rychlejším ostřením.

Oba telefony budou mít novou verzi Androidu 6.0 Marshmallow, ale k nabíječce se připojí přes klasické rozhraní microUSB, novinky nebudou mít konektor USB Type-C a neumožní tak mimo jiné ani rychlé datové přenosy mezi telefonem a počítačem.

Naopak bezdrátové přenosy budou na výši. Jedna z verzí (Samsung neuvádí která) bude mít LTE Cat9, která zvládá přenést až 450 Mbps za sekundu směrem k uživateli a 50 Mbps při uploadu.

Na trhu se objeví v polovině března

Odolnost vůči vodě a prachu odpovídá standardu IP68, to znamená absolutní odolnost vůči prachu a možnost telefon potopit do vody na dobu delší 30 minut do hloubky 1 metr a více. Oficiální specifikace u kódu IPx8 uvádí "nepřetržité potopení za podmínek určených výrobcem".

Do České republiky zamíří modely vybavené procesorem Exynos a dobrou zprávou je, že se nebude opakovat loňské razantní zvýšení cen, Samsung zůstane na stejné úrovni jako vloni. To znamená asi 20 tisíc korun za základní verzi s plochou obrazovkou a asi 23 tisíc za větší a hezčí Galaxy S7 Edge. Prodej by měl začít po celém světě ve stejný termín v polovině března.

Mezi inzerované vlastnosti obou telefonů patří podpora funkce Samsung Pay, která umožňuje platit telefonem s využitím stávajících platebních karet. V telefonech je magnetická cívka, která umí imitovat magnetické proužky klasických platebních karet. Samsung údajně plánuje Samsung Pay spustit v blízké době i v České republice, zatím funguje v Koreji, USA a nově také v Číně.

Samsung zlepšil nabídku telefonů střední třídy. Galaxy A5 vypadá skvěle a má i výbornou výbavu s FullHD AMOLED displejem a čtečkou otisků prstů. | Video: Otakar Schön
 

Právě se děje

Další zprávy