Rychlý internet už mají přes dvě třetiny domácností v Česku

ČTK ČTK
2. 12. 2014 16:42
Celkově jsou k internetu připojeny tři miliony domácností, což je o jeden milion více než před pěti lety.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - Podíl domácností s vysokorychlostním internetem se letos meziročně zvýšil o šest procentních bodů na 70 procent. Počítač mělo 72 procent domácností, což představuje zvýšení o čtyři procentní body. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Celkově jsou k internetu připojeny tři miliony domácností, což je o jeden milion více než před pěti lety. Nejoblíbenějším typem připojení je nadále Wi-Fi s podílem 42 procent. Dvě procenta bytů měla internet, ale ne vysokorychlostní.

"Poprvé v historii jsme letos zaznamenali více domácností s přenosným počítačem než s klasickým stolním PC. Téměř každá třetí rodina má více než jeden počítač," uvedla Romana Malečková z oddělení statistiky výzkumu, vývoje a informační společnosti ČSÚ.

V porovnání s loňskými daty za ostatní země EU zaostává ČR za evropským průměrem v podílu rodin s internetem o zhruba pět procentních bodů a patří mu 16. příčka. S vybaveností počítačem je to pak 17. příčka v EU.

Již téměř tři čtvrtiny Čechů letos uvedly, že používají počítač a internet, přesto se téměř 1,9 milionu obyvatel k internetu ještě nikdy nepřipojilo. Jde zejména o seniory nad 65 let. Prostřednictvím mobilu se připojuje 29 procent české populace. Na internetu nakoupilo 3,4 milionu Čechů.

Sociální sítě letos využívalo 37 procent obyvatel ČR proti pěti procentům před pěti lety. V porovnání s ostatními zeměmi EU Češi skončili na 24. pozici.

Mobilní telefon používá 97 procent Čechů. Mezi staršími lidmi nad 65 let je podíl mobilní komunikace 87 procent, ve všech ostatních věkových kategoriích je to 99 až 100 procent.

 

Právě se děje

Další zprávy