Rybí polévka a kapr? Co Češi skutečně jedí o Vánocích

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
19. 12. 2014 15:55
Tradiční českou štědrovečerní večeři si dává 80 procent lidí, ukázal průzkum společnosti Chéque Déjeuner.
Česká tradice. (ilustrační foto)
Česká tradice. (ilustrační foto) | Foto: Thinkstock

Praha - Štědrovečerní kapr nebo řízek s bramborovým salátem. Češi jsou o Vánocích konzervativní a své jídelní zvyky nemění. Tradiční českou štědrovečerní večeři si dává 80 procent domácností. Potvrdil to průzkum společnosti Chéque Déjeuner na vzorku 803 zaměstnanců firem odebírajících její stravenky.

Většina Čechů tráví Vánoce v domácím prostředí, na zahraniční dovolené slaví Štědrý den jen dvě procenta lidí.

Rybí polévka v každé třetí domácnosti

Obalovaný kapr je o Štědrém večeru standardem pro téměř čtvrtinu obyvatel Česka, řízku pak dává přednost 16 procent. Celkem 31 procent dotázaných si jako přílohu dává bramborový salát. Rybí polévku podává jen každá třetí česká domácnost.

Filé jako alternativu ke kaprovi volí devět procent Čechů, šest procent respondentů pak večeří vinnou klobásu, procento populace pečenou krůtu nebo kachnu.

„Navíc sedmdesát devět procent dotázaných se drží tradičního receptu, který se předává po celé generace. Jen třináct procent se odhodlá vyzkoušet něco nového,“ říká generální ředitel Chéque Déjeuner Jiří Kráčmar.

V rodinném kruhu a doma

Většina Čechů zůstává na Vánoce doma, pouhá dvě procenta si zaplatí dovolenou v zahraničí. „Touha strávit vánoční svátky v rodinném kruhu a v klidu domova je zjevně silnější než touha po nových zážitcích ve světě,“ konstatuje Kráčmar.

Průzkum také ukázal, že 67 procent respondentů by neváhalo ke štědrovečerní večeři přizvat hosta. „Více než třetina by prostřela pro osamoceného člověka, přibližně stejný počet z nás by na večeři pozval dítě z dětského domova, “ prozrazuje Kráčmar. Ochotnější jsou v tomto ohledu překvapivě obyvatelé velkých měst.

 

Právě se děje

Další zprávy