RWE před zimou naplnila zásobníky plynu. Kapacita je dostatečná, říká Mládek

ČTK ČTK
Aktualizováno 14. 10. 2015 16:19
V zásobnících je na nadcházející topnou sezonu k dispozici 2,6 miliardy metrů krychlových zemního plynu, což odpovídá třetině roční spotřeby celé ČR. Vyšší kapacita zásobníků by se podle ministra Jan Mládka nepříznivě promítla do cen.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Háje - Společnost RWE naplnila před nadcházející topnou sezonou své zásobníky zemního plynu. K dispozici je v nich 2,6 miliardy metrů krychlových, což odpovídá třetině roční spotřeby celé ČR

Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) na dnešním setkání se zástupci RWE u kavernového zásobníku v Hájích na Příbramsku uvedl, že současná kapacita zásobníků je dostatečná. "Ono to stojí peníze a někdo to musí zaplatit," podotkl. Vyšší kapacita zásobníků by se podle něj nepříznivě promítla do cen zemního plynu.

Jde o strategická zařízení, která garantují zásobování i v případě dlouhodobých mrazů. Optimalizují také provoz a využívání přepravní plynárenské soustavy. RWE v ČR provozuje převážnou většinu tuzemské skladovací kapacity. "Mohu potvrdit, že zásobníky plynu společnosti RWE jsou před nadcházející zimou plné... jsme na nadcházející zimu dobře připraveni," uvedl jednatel RWE Gas Storage Lubor Veleba.

Naplnění podzemních zásobníků před zimou je podle Mládka důležité i za situace, kdy má ČR poměrně hodně diverzifikované jak cesty, tak zdroje dodávek plynu. Připomněl, že hlavní cesta vede stále přes Ukrajinu a byla ovlivněna zejména v loňském roce tamní situací. Nebylo tudíž úplně jisté, zda tudy zásobování půjde i nadále. Mládek je rád, že Ukrajina se pod vedením evropského komisaře pro energetickou unii Maroše Šefčoviče dohodla s Ruskem a lze podle něj předpokládat, že s touto trasou by neměly být problémy.

Ministr poukázal na to, že ČR má také přístup k plynovodu Nord Stream, který vede po dně Baltského moře a na nějž navazují plynovody Opal a Gazela. "To je další významný zdroj a samozřejmě nemáme nic proti tomu, když k těm dvěma rourám přibudou dvě další. Byli bychom akorát neradi, kdyby to znamenalo, že nebude ta trasa skrze Ukrajinu. My si myslíme, že by měly být obě," komentoval ministr plánované rozšíření plynovodu.

Připomněl, že ČR by do budoucna měla mít i propojení z polského Svinoústí. Plyn by podle Mládka mohl do ČR časem teoreticky mířit i z Ázerbájdžánu, odkud nyní ČR získává třetinu dodávek ropy. Umožnit by to mohl ázerbájdžánsko-turecký projekt plynovodu do jižní Evropy.

RWE Gas Storage provozuje v ČR šest podzemních zásobníků. V Čechách je to kavernový zásobník v Hájích na Příbramsku, dále jsou to zásobníky Dolní Dunajovice a Tvrdonice na jižní Moravě a Štramberk, Lobodice a Třanovice na severu Moravy. Z podzemních zásobníků dokáže RWE Gas Storage v zimním období vytěžit až 40 milionů metrů krychlových zemního plynu za den, což jsou téměř dvě třetiny špičkové spotřeby celé země.

 

Právě se děje

Další zprávy