Růst se téměř zdvojnásobí, nová předpověď platí i pro Česko

ČTK ČTK
11. 7. 2014 16:53
V zemích střední a východní Evropy letos dojde k výraznému oživení, slibuje Světová banka. Rizikům ale podle ní ještě není konec.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Reuters

Záhřeb - Hospodářský růst jedenácti zemí střední a východní Evropy, které se jako poslední staly součástí Evropské unie (EU11), by se měl v letošním roce téměř zdvojnásobit a příští rok dál zrychlí.

Vyplývá to z nejnovější prognózy Světové banky (SB). Hrubý domácí produkt regionu se má letos zvýšit o 2,6 procenta po růstu o 1,4 procenta loni. S citelným oživením SB počítá i v České republice.

Nejrychleji rostoucími zeměmi mají být i nadále Estonsko, Lotyšsko a Litva. Jedinou zemí, která letos zůstane v recesi, bude Chorvatsko, a to již šestým rokem za sebou. Důvodem je pokles domácí poptávky, který překonává růst vývozu.

Pomůže domácí spotřeba

K oživení v regionu dojde hlavně díky pozvolnému zlepšení ekonomické situace ve starších zemích EU, stejně tak pomůže podpůrná domácí politika v jednotlivých zemích.

Začíná se zvyšovat rovněž objem investic, které v posledních dvou letech klesaly, roste důvěra firem a spotřebitelů. Původní závislost na čistém vývozu, především do dalších zemí EU, postupně ustupuje a naopak se zvedá domácí poptávka. To je patrné zvláště v Rumunsku, na Slovensku a v Polsku, uvádí Světová banka.

Rizika stále hrozí

Oživení podle ní ale bude pomalé a tempo růstu by se v nejbližší době nemělo dostat na úroveň před krizí.

Banka také varuje před řadou rizik, která růst ohrožují. Finanční situace ve světě zůstává křehká a rostoucí globální úrokové sazby, nestabilita na kapitálových trzích nebo delší období geopolitického napětí v regionu by v EU11 mohly zpomalit oživení a omezit vývoz.

V regionu jsou podle SB také patrné velké rozdíly a zaměstnanost se nadále zhoršuje v jižních zemích, zvláště v Rumunsku. Celkově se sice podmínky na pracovním trhu začaly zlepšovat, nová pracovní místa v regionu však vznikají velmi pomalu a pomalu se bude snižovat i míra nezaměstnanosti.

 

Právě se děje

Další zprávy