Růst německé ekonomiky zpomalil, firmy omezily investice

ČTK ČTK
Aktualizováno 24. 8. 2016 10:38
Růst mezi čtvrtletími na konci prvního pololetí klesl z 0,7 na 0,4 procenta. K růstu přispěly hlavně vývoz, státní výdaje a soukromá spotřeba, které vykompenzovaly nižší firemní investice. Meziročně německá ekonomika roste o více jak tři procenta.
Německou ekonomiku táhne vzhůru vývoz. Ilustrační foto z hamburského přístavu.
Německou ekonomiku táhne vzhůru vývoz. Ilustrační foto z hamburského přístavu. | Foto: Reuters

Berlín – Tempo růstu německé ekonomiky ve druhém čtvrtletí zpomalilo ve srovnání s předchozími třemi měsíci na 0,4 procenta z 0,7 procenta v prvním čtvrtletí. Oznámil to spolkový statistický úřad, který tak potvrdil předběžné údaje z počátku srpna.

K růstu přispěly hlavně vývoz, státní výdaje a soukromá spotřeba, které vykompenzovaly nižší firemní investice.

V meziročním srovnání se hrubý domácí produkt zvýšil o 3,1 procenta. Meziroční růst očištěný od kalendářových faktorů dosáhl 1,8 procenta.

Domácí spotřeba se mezičtvrtletně zvýšila o 0,3 procenta, z toho soukromá spotřeba o 0,2 procenta a veřejná o 0,6 procenta. Stát více utrácí hlavně kvůli ubytování a integraci rekordního přílivu migrantů. Ve všech případech však tempo růstu zpomalilo. Vývoz vzrostl o 1,2 procenta, dovoz naopak o 0,1 procenta klesl. Hrubé kapitálové investice se snížily o 2,1 procenta. V prvních třech měsících roku naopak o 0,1 procenta vzrostly, napsala agentura Reuters.

"Tentokrát byl zdrojem růstu hlavně zahraniční obchod, méně pak domácí poptávka," poznamenal ekonom finančního ústavu Nordea Bank Holger Sandte. Vyšší ceny energií ale podle něj v příštích měsících zřejmě sníží soukromou spotřebu. "Ale navzdory některým rizikům je výhled ekonomiky slušný. Výrazný rozpočtový přebytek vytváří prostor například pro další zvýšení státních investic," dodal podle agentury Reuters.

Statistický úřad dnes také oznámil, že rozpočtový přebytek v první polovině letošního roku činil 18,5 miliardy eur (500 miliard Kč), což je zhruba 1,2 procenta HDP. Byl to nejvyšší přebytek za první pololetí od znovusjednocení země v roce 1990. Rozpočet podpořily vyšší příjmy z daní díky hospodářskému růstu, rekordně vysoká zaměstnanost a vysoká soukromá spotřeba. Přebytek zaznamenaly i místní samosprávy a systém sociálního zabezpečení.

Německá ekonomika, která je největší v Evropě a na níž je závislá i řada českých podniků, loni vzrostla o 1,7 procenta. Její růst tak mírně zrychlil z předloňských 1,6 procenta a dosáhl nejprudšího tempa za poslední čtyři roky.

Německá vláda v dubnu potvrdila, že v letošním roce by tempo hospodářského růstu mělo zůstat na loňské úrovni, odhad růstu na příští rok ale snížila na 1,5 procenta z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Německá centrální banka naopak začátkem června výhled ekonomického růstu Německa na letošní rok zhoršila na 1,7 procenta z dosavadní předpovědi 1,8 procenta.

 

Právě se děje

Další zprávy