Rusko přerušilo dodávky plynu na Ukrajinu. Požaduje peníze předem

ČTK ČTK
Aktualizováno 25. 11. 2015 13:14
Rusko dnes naplnilo své předchozí upozornění a přerušilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem. Oznámila to dnes ruská státní plynárenská společnost Gazprom. Podle ní existuje vážné riziko narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy během zimního období.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Vojtěch Marek

Moskva/Kyjev - Rusko dnes přerušilo dodávky zemního plynu na Ukrajinu, dokud Kyjev za další dodávky suroviny nezaplatí předem. Oznámila to dnes ruská státní plynárenská společnost Gazprom.

Podle Gazpromu tak existuje "vážné riziko" narušení tranzitu ruského plynu dál do Evropy během zimního období.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk řekl, že vláda zakáže ukrajinskému státnímu energetickému podniku Naftogaz nakupovat další plyn z Ruska. Chce tak snížit energetickou závislost na Moskvě.

Naposledy byly dodávky plynu na Ukrajinu pozastaveny letos v létě, protože se obě strany neshodly na ceně za ruský plyn. Ukrajina ho přestala od července odebírat. Zásobování se obnovilo teprve 12. října, když Gazprom podepsal s ukrajinským partnerem Naftogaz konečnou dohodu o prodeji plynu Ukrajině na zimní období.

Nyní Gazprom oznámil, že Ukrajina do dnešních 08:00 SEČ obdržela všechen plyn, který si předplatila. "Novou platbu předem jsme neobdrželi. Nová žádost o dodávky plynu od Naftogazu nepřišla. Dodávky byly proto zastaveny, dokud ukrajinská společnost neprovede novou platbu," stojí v e-mailové zprávě Gazpromu.

Gazprom zároveň upozornil, že Ukrajina začala již dnes a před začátkem zimní špičky "aktivně odebírat plyn z podzemních zásobníků, které předtím nebyly dostatečně naplněny". "Odmítnout nákup ruského plynu vytváří vážné riziko pro bezpečný tranzit plynu do Evropy i pro dodávky ukrajinským spotřebitelům během nadcházející zimy," uvedla ve sdělení ruská plynárenská skupina.

Evropskou komisi situace "nijak zvlášť neznepokojuje", řekla dnes novinářům její mluvčí Anna-Kaisa Itkonenová. Do Evropy podle ní teď plyn teče jako obvykle. Ukrajina nyní ke své potřebě využívá vlastní produkci a plyn dodaný ze Slovenska. Relativně mírné listopadové počasí navíc vedlo k nižší spotřebě, než bývá průměr, dodala mluvčí.

Vztahy mezi Kyjevem a Moskvou jsou mimořádně napjaté od doby, co Rusko anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podporuje proruské povstalce na východě Ukrajiny. Dřívější rusko-ukrajinské spory o plyn měly dopady i na dodávky do Evropy.

 

Právě se děje

Další zprávy