Sankce a ropa. Ruská ekonomika klesne víc, než se čekalo

ČTK ČTK
Aktualizováno 31. 1. 2015 16:52
Ruské ministerstvo hospodářského rozvoje také předpovídá pokles reálných mezd o více než devět procent, poroste prý i nezaměstnanost.
Hodnota rublu v loňském roce klesla o polovinu.
Hodnota rublu v loňském roce klesla o polovinu. | Foto: Reuters

Moskva - Hrubý domácí produkt (HDP) Ruska se v letošním roce zmenší o tři procenta, uvedl dnes ruský ministr hospodářského rozvoje Alexej Uljukajev.

Nová prognóza ministerstva vychází z ceny ropy na úrovni 50 dolarů za barel. Předchozí, prosincová předpověď počítala s poklesem ruské ekonomiky o 0,8 procenta.

"Znamená to pokles HDP, a to docela podstatný, asi o tři procenta," řekl Uljukajev o důsledcích poklesu cen ropy na světových trzích. Průmyslová výroba se má zmenšit o 1,6 procenta, namísto o 1,1 procenta v předchozí prognóze.

Naopak zvětšit se má - z původně odhadovaných 90 na 115 miliard dolarů - odtok kapitálu z Ruska. Pro srovnání, v uplynulém roce se odliv kapitálu z Ruska podle údajů tamní centrální banky téměř ztrojnásobil na rekordních 151 miliard dolarů a spotřebitelské ceny se zvýšily o 11,4 procenta.

Nepoleví zřejmě ani inflace, která podle šéfa rezortu na konci tohoto roku pravděpodobně dosáhne 12 procent. Loni se spotřebitelské ceny v Rusku zvýšily o 11,4 procenta. Jenom v lednu tohoto roku bude meziroční míra inflace zřejmě činit více než 13 procent místo předpokládaných 7,5 procenta.

Nejnovější prognóza vývoje HDP je ale nadále optimističtější než odhady mnoha analytiků, kteří předpovídají pokles v rozmezí čtyř až pěti procent, napsala agentura Reuters. Mezinárodní ratingová agentura Moody's v lednu uvedla, že ruský HDP by se mohl snížit až o 5,5 procenta.

Ministerstvo rovněž předpovídá pokles reálných mezd o více než devět procent a reálných disponibilních příjmů obyvatelstva o šest procent. Důsledkem bude i pokles odbytu v maloobchodu o asi osm procent. Počítat lze i s jistým růstem nezaměstnanosti.

Kapitálové investice, tehdy peníze, které firmy investují do budov, strojů a dalších stálých aktiv, se v tomto roce pravděpodobně sníží o 13 procent, dodal také ministr.

Ruské hospodářství stahují dolů západní sankce a ceny ropy. Hodnota rublu v loňském roce klesla o polovinu. Uljukajev nicméně připouští, že na problémy si Rusko zadělalo i samo tím, že neprovedlo strukturální ekonomické reformy.

 

Právě se děje

Další zprávy