Rubl obnovil pokles, Putinovo vystoupení nepomohlo

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 12. 2014 11:33
Po ranním posílení se ruská měna vrátila zpět k poklesu.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Moskva - Ruský rubl dnes obnovil pokles vůči dolaru a euru. Ruský prezident Vladimir Putin na své výroční tiskové konferenci podle obchodníků zatím nepředstavil žádné konkrétní kroky, které by Rusku pomohly z krize. Od začátku letošního roku ztratil rubl asi 45 procent své hodnoty, dolů ho tlačí západní sankce vůči Rusku a klesající ceny ropy.

Kolem 11:00 SEČ se dolar prodával za zhruba 62 rublů. Ruská měna tak oproti středě klesla asi o tři procenta. Vůči euru oslabila o dvě procenta na 76,5 rublu za euro. Rubl tak přišel o své zisky z počátku dnešního obchodování, za kterými stály vyšší ceny ropy a dodatečná opatření ruské centrální banky ke stabilizaci domácí měny.

Putin dnes prohlásil, že současná hospodářská situace Ruska byla vyprovokována "vnějšími faktory". Dodal, že centrální banka již učinila adekvátní opatření a že Rusko má dostatečné devizové zásoby, které však bude využívat rozumně.

Šéf Kremlu rovněž zdůraznil, že již jsou vypracovány plány, které na konkrétní hospodářské potíže reagují. Upozornil nicméně, že Rusko prozatím kvůli podpoře rublu neplánuje omezovat domácí exportéry a nutit je k prodeji příjmů v zahraničních měnách.

Aukce i další peníze pro banky

Ruská měna tento týden prudce oslabovala, v úterý její kurz podle některých údajů poprvé v historii prolomil hranici 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro. Ve středu však rubl výrazně oživil.

Centrální banka ve středu oznámila, že společně s vládou chystá kroky, které v případě potřeby zajistí ruským finančním společnostem dodatečný kapitál.

Upozornila rovněž, že je připravena pořádat dodatečné devizové aukce.
Podle návrhu zákona zveřejněného na internetových stránkách ruského parlamentu hodlá vláda na podporu bankovního sektoru poskytnout dodatečný kapitál v objemu až jednoho bilionu rublů (zhruba 380 miliard korun).

Stabilita měny patřila k hlavním úspěchům Putinovy vlády, letošní vývoj však oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci tehdy pád rublu vedl k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva.

 

Právě se děje

Další zprávy