Rubl zažívá prudké výkyvy, po ranním poklesu zpevnil

ČTK ČTK
Aktualizováno 17. 12. 2014 10:22
Kurz rublu zahájil obchodování poklesem vůči dolaru o zhruba pět procent. Ke smazání ztráty ale pomohla zpráva, že ruské ministerstvo financí začalo prodávat na trhu devizy ze svých zásob.
Volný pád rublu
Volný pád rublu | Foto: Reuters

Moskva - Na měnovém trhu v Rusku pokračují i ve středu prudké otřesy. Kurz rublu zahájil obchodování poklesem vůči dolaru o zhruba pět procent. Ztráty ale ruská měna brzy smazala a později výrazně posílila po zprávě, že ruské ministerstvo financí začalo prodávat na trhu devizy ze svých zásob.

Od počátku roku ztrácí rubl přes 50 procent a jeho pád odráží řadu faktorů - od krize na Ukrajině a západních sankcí proti Moskvě přes obavy ze sestupu ekonomiky do recese až po nynější eskalující propad cen ropy na světových trzích.

Kurz rublu k dolaru na začátku dnešního obchodování ztrácel 5,2 procenta na 71,10 rublu za dolar. Později ale ztráty smazal, plyne ze záznamů agentury Reuters. V úterý kurz dočasně překročil hranice 80 rublů za dolar a 100 rublů za euro, přestože ruská centrální banka v pondělí večer rozhodla o drastickém zvýšení úrokových sazeb a pokračuje v intervencích na podporu měny.

Intervence budou pokračovat

Ruské ministerstvo financí oznámilo, že prodává na trhu zbytky svých deviz, jichž má kolem sedmi miliard dolarů (155 miliard Kč). Objem deviz, který prodá, bude záviset na situaci na trhu, řekl agentuře Reuters Maxim Orešjin, který na ministerstvu řídí odbor strategického plánování. Podle obchodníků je také možné, že na ruském trhu, kde jsou objemy obchodů v poslední době slabé, prodávají dolary i někteří velcí vývozci a zřejmě pokračují také intervence centrální banky.

Už v pondělí se rubl propadl o zhruba deset procent, a utrpěl tak nejhlubší jednodenní ztrátu od roku 1998, kdy rychlý pád rublu zavedl Rusko do platební neschopnosti a lidé ztratili většinu úspor. Centrální banka dnes uvedla, že v pondělí na devizovém trhu utratila na podporu měny 1,96 miliardy dolarů (43,3 miliardy korun). Od počátku roku banka vydala na nákupy rublů na trhu přes 80 miliard dolarů.

Centrální banka v úterý prohlásila, že je připravena zavést další opatření ke stabilizaci domácích finančních trhů, a navázat tak na pondělní krok, kdy zvýšila základní sazbu o 6,5 procentního bodu na 17 procent. Ruský premiér Dmitrij Medveděv v úterý o finanční a ekonomické situaci země jednal s předními představiteli vlády a centrální banky, žádná nová opatření ale nepřišla.

Prohloubení recese

Objevují se hlasy, že Rusko by mělo omezit pohyb kapitálu, to ale centrální banka a vláda odmítá. Ruské veřejné finance a devizové rezervy jsou nyní v mnohem lepším stavu než v krizovém roce 1998, měnová krize to ale může změnit.

Podle analytiků povede pád rublu k prohloubení recese, protože vysoké úroky ochromí růst, a ruským firmám se prudce prodraží splácení zahraničních úvěrů. Ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi hrozí ztráta dvou klíčových pilířů jeho popularity - finanční stability a prosperity -, a to právě v době, kdy se kvůli krizi na Ukrajině prudce zhoršily vztahy Ruska se Západem.

 

Právě se děje

Další zprávy