ŘSD dostalo pokutu 300 tisíc. Chtělo inženýry s praxí

ČTK ČTK
27. 1. 2015 10:30
ŘSD chybovalo v půlmiliardovém tendru z roku 2007 na stavbu mostu v Děčíně, rozhodl antimonopolní úřad.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže v Brně. | Foto: Tomáš Adamec

Brno - Ředitelství silnic a dálnic ČR dostalo od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pokutu 300 tisíc korun. Chybovalo v půlmiliardovém tendru z roku 2007 na stavbu mostu v Děčíně. Pokuta je už pravomocná, uvádí ÚOHS na svém webu.

ŘSD po firmách požadovalo, aby hlavní inženýr stavby měl praxi v oboru nejméně 15 let. Podle ÚOHS byl tento požadavek nepřiměřený a diskriminoval některé uchazeče o zakázku.

ŘSD se hájilo tím, že v době, kdy zakázku vypsalo, existoval na trhu dostatečný počet firem, které tyto podmínky splňovaly. Podle ÚOHS ale už samotný požadavek na autorizaci v oboru mosty a konstrukce zaručuje praxi hlavního inženýra stavby.

"S přibývajícími lety praxe nemusí nutně přibývat také zkušeností a dovedností osoby, která praxi získala. Je naopak možné, že s narůstající délkou praxe může osoba vykonávající předmětnou činnost považovat výkon své práce za určitou rutinu, přičemž nelze s jistotou tvrdit, že lze zlepšovat své schopnosti a zkušenosti donekonečna," uvedla v rozhodnutí místopředsedkyně ÚOHS Eva Kubišová.

Aktuální rozhodnutí je pravomocné, ŘSD se proti němu neodvolalo. Zakázku nakonec v souboji čtyř uchazečů vyhrálo Sdružení Estakáda Děčín, které tvořily firmy Viamont DSP, JHP spol. s r.o. a Energetické a dopravní stavby.

ŘSD patří k nejčastěji pokutovaným státním firmám za chyby ve veřejných zakázkách. Loni dostalo například pokutu 200 000 korun, když nezákonně rozdělilo zakázku na opravu dvou mostů ve Štítech na Šumpersku.

 

Právě se děje

Další zprávy