Podvodům s fingovanými úrazy unikly dvě velké pojišťovny

Olga Skalková
26. 5. 2015 17:35
Podvody dvacetičlenné skupiny lidí s úrazovými pojistkami se vyhnuly jedničce a trojce pojistného trhu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Thinkstock

Praha - Z osmi největších tuzemských pojišťoven se před rekordním podvodem s fingovanými úrazy, na který včera upozornila policie, podařilo uniknout jen dvěma. Jde o Českou pojišťovnu, která je z pohledu tržeb vůbec největším hráčem, a trojku pojišťovacího trhu Allianz. Online deníku Aktuálně.cz to potvrdili mluvčí obou pojišťoven.

Z dalšího zjištění vyplývá, že podvody organizované skupiny, které jako první objevila Pojišťovna České spořitelny, zasáhly také Kooperativu, Českou podnikatelskou pojišťovnu, ČSOB, Generali a Uniqu. Také tuto informaci Aktuálně.cz potvrdili mluvčí všech uvedených institucí. Policie pouze informovala, že případ se týká šesti pojišťoven.

Podle pojišťoven, které zůstaly této kauzy ušetřeny, jde o kombinaci štěstí a technologického zázemí, které mohlo organizátory předem odradit. „Finanční zprostředkovatel, který je v této kauze „klíčovým hráčem“, s Českou pojišťovnou spolupracoval pouze ve velmi omezené míře, navíc ani ne v oblasti úrazového ani životního pojištění,“ uvedla Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny.

Právě na fingování úrazů se zaměřila organizovaná skupina lidí, která působila na rozsáhlém území Čech. Policie včera informovala, že dvacet lidí, mezi nimi i osm lékařů, obvinila za podvody za celkem 38 milionů korun. Z celkové sumy pojišťovny vyplatily 28 milionů, zbylé případy skončily ve fázi pokusu o podvod.

„Doufám, že jsme tomuto organizovanému podvodu unikli proto, že naše kontrolní mechanismy jsou nastaveny natolik dokonale, že to podvodníci u nás raději ani nezkusili,“ řekl Václav Bálek, mluvčí Allianz.

Pojišťovny shodně potvrzují, že zveřejněná kauza není důvodem pro větší investice do odhalování podvodů, protože kontrolní systémy průběžně vylepšují.

„Právě díky opatřením, která máme nastavena, jsou podvody včas identifikovány a řešeny. Zmiňovaná kauza je důkazem jejich funkčnosti, “ tvrdí Petr Milata, mluvčí ČSOB Pojišťovny. „O spolupráci při odhalení podvodu jsme požádali jako druzí, hned po Pojišťovně České spořitelny už v září 2013. V našem případě jde o škodu v řádech milionů korun,“ dodal Milata.

Jednotlivé pojišťovny své „zbraně“ proti podvodům nechtějí odkrývat s poukazem, že by šlo o návod, jak je obejít. Za důkaz, že se kontrolní mechanismy neustále vylepšují, označují představitelé pojišťoven loňský rekordní nárůst odhalených podvodů v úrazovém pojištění a v pojištění nemoci. Podle České asociace pojišťoven bylo odhaleno přes čtyři tisíce případů, to je meziročně o 82 procent víc.

 

Právě se děje

Další zprávy