Proč nechtít Brexit: Česku přinese větší šok než jiným zemím EU. Zpomalí nás na 10 let, říká ekonom

Tereza Holanová Tereza Holanová
14. 6. 2016 7:05
Případný odchod Velké Británie z Evropské unie, o němž budou Britové hlasovat 23. června, může výrazně zpomalit českou ekonomiku. Dopady Brexitu mohou český průmysl zatížit i na dalších deset let, upozorňuje ekonom Komerční banky Viktor Zeisel. "Česko by utrpělo jak kvůli úbytku poptávky z Velké Británie samotné, tak i kvůli zpomalení v celé eurozóně," uvádí v rozhovoru pro Aktuálně.cz. Naopak mezi ekonomická pozitiva patří hlavně slabší libra, díky níž by mohla Čechům zlevnit dovolená ve Velké Británii. Zároveň je ale nutné připravit se na dražší dolar.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Aktuálně.cz

Aktuálně.cz: Britská analytická firma Global Counsel sestavila žebříček zemí EU podle toho, jak by je Brexit ekonomicky ohrozil. Česká republika je v něm na devátém místě. Souhlasíte s tímto pořadím?

Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel
Ekonom Komerční banky Viktor Zeisel | Foto: Komerční banka

Viktor Zeisel: Já si myslím, že je to přibližně odpovídající. Naše obchodní vazby na Británii jsou poměrně silné a koncentrují se do jednoho odvětví, tedy do strojírenství. Navíc je česká ekonomika malá, otevřená a exportně založená, takže si výpadky vývozu neumí tak snadno vynahradit.

Co přesně se z Česka do Británie vyváží?

Zcela určitě hotová auta, ta montuje Škodovka v Česku, potom spousta výrobků a dílů ze strojírenství.

Po kterých by ve Velké Británii klesla poptávka…

Přesně tak. Spotřebitelé tam budou (po případném Brexitu - poznámka redakce) výrazně opatrnější a dotkne se to dovozu.

Takže se znovu projevuje typická česká bolístka, že motorem naší ekonomiky jsou auta a jakmile někde o ně klesne zájem, hned na to doplácíme?

Samozřejmě, když přijde krizové období, tak se to proti nám může obrátit. Na druhou stranu ale zase nejsme do takové míry navázaní na britské finanční trhy jako jiné země EU. A velké eldorádo na finančních trzích bude to první, co uvidíme, pokud Britové 23. června rozhodnou o Brexitu. Česká republika tedy tolik neutrpí prvotním šokem, zatímco ten dlouhodobý bude možná o něco větší než v ostatních zemí.

Růst by zpomalil i kvůli Německu

O kolik by se český vývoz do Spojeného království mohl zhruba snížit?

Na to se velmi špatně dělají propočty. Víme ale, že čistý vývoz do Británie tvoří dvě procenta celkového českého HDP. Takže kdyby v extrémním případě skončil všechen vývoz, nemůžeme čekat více než tato dvě procenta. Nicméně to zpomalení by pravděpodobně bylo mnohem menší, pravděpodobně v malých desetinách procenta HDP. Nepředpokládám, že by se úplně přestaly kupovat Škodovky.

Každopádně by se nižší zájem o česká auta projevil na růstu naší ekonomiky, je to tak?

Předpokládáme, že samotná Británie by v případě rozhodnutí o Brexitu v následujících deseti letech zpomalila o půl procenta až procento ročně. To se přelije i do zemí eurozóny, tam ekonomové Société Générale počítají 0,15 až 0,25 procentního bodu ročně. A to se samozřejmě přelije i do růstu České republiky. Šlo by o šok skrze Německo a eurozónu a ten by byl vzhledem k otevřenosti české ekonomiky silnější než v jiných zemích.

O kolik by český růst zpomalil?

My v tom extrémním scénáři vidíme snížení tempa růstu o 0,4 procentního bodu ročně. A to by určitě přetrvávalo delší dobu.

Na co by tedy ČR doplatila více - na přímý výpadek poptávky ve Velké Británii, nebo na pokles poptávky v Německu?

Česko by utrpělo jak kvůli úbytku poptávky z Velké Británie samotné, tak i kvůli zpomalení v celé eurozóně. V první fázi by bylo pro Česko horší zpomalení v Německu, které by bylo zapříčiněno kolísáním na finančních trzích. V dlouhodobém měřítku, a zde se bavíme i v horizontu deseti let, by působila hlavně nižší poptávka ve Velké Británii.

Mohl by se Brexit projevit i na britských investicích v Česku? Že by se odtud začaly tamní firmy kvůli úsporám stahovat.

Mohlo by se paradoxně stát, že by naopak přišly. Lze očekávat, že by se zvýšil jejich příliv, protože si budou pravděpodobně chtít založit sídlo v Evropské unii a Česká republika pro ně může být docela dobrou cílovou zemí. Ale hodně by záleželo na tom, jak by se podařilo vyjednat dohody mezi Evropskou unií a Velkou Británií.

Proč právě Česká republika?

Jednak to bude jedna z levnějších zemí s kvalifikovanou pracovní silou a geografická poloha je v podstatě ideální, uprostřed Evropy. Česká republika leží na cestách na východ, ale ještě je to západní země, kde platí evropské právo.

Dovolená v Británii se teď vyplatí

Běžné Čechy bude asi nejvíce zajímat, co by Brexit udělal s kurzem libry. Vyplatí se tedy cestovat na ostrovy?

Za poslední týdny je to určitě nejvýhodnější. Nejistota na finančních trzích ji táhne dolů už teď a čekáme, že to tak bude až do referenda. Pokud dojde k Brexitu, bude libra ještě levnější, den po hlasování by pravděpodobně došlo k nějakému skokovému oslabení. Na druhou stranu nám ale může zdražit dolar. Brexit by byl totiž problém pro celou Evropu, takže by euro vůči dolaru oslabilo. A koruna je navázaná na euro.

Pokud se Britové rozhodnout zůstat v EU, tak libra po referendu zpět zdraží?

Pak by se pravděpodobně začala vracet na silnější úroveň. Takže raději jet případně do Velké Británie hodně rychle.

Může rozhodnutí o Brexitu ovlivnit Čechy, kteří pracují ve Velké Británii?

Dost záleží na tom, jestli by finanční centrum zůstalo v Londýně. Jestli banky sídlící ve Velké Británii nebudou moct volně zakládat pobočky v Evropě, tak by se to centrum pravděpodobně přesunulo jinam, může to být Frankfurt, může to být Paříž. A mnoho Čechů pracuje v Británii právě ve finančním sektoru. Co vím od kolegů, tak se spousta z nich snaží získat před Brexitem britské občanství, aby měli větší jistotu, že tam mohou zůstat.

Protože by jinak přišli o místo?

Je to malé riziko, ale jde o jednu z možností, že se to vzhledem k očekávanému oslabení britské ekonomiky stane. Snížení růstu by znamenalo i snížení zaměstnanosti.

Po vstupu Česka do EU byla Velká Británie oblíbenou destinací, kam si jet třeba na rok vydělat - klidně manuální prací. Vyplatilo by se to i po Brexitu?

Pro nás by rozhodně zůstalo výhodnější jet do Británie než pracovat v Česku, zvláště pro méně kvalifikované lidi, kde je rozdíl ve mzdách určitě větší. Ale už by to nebylo tak výhodné. Jen vzhledem k tomu oslabení libry - to, co byste si vydělala, by mohlo výrazně znehodnotit.

Hrozí výpadek dotací z EU

Evropská unie by v případě Brexitu přišla o svého druhého největšího přispěvatele do evropského rozpočtu. Jak by to pocítila Česká republika?

Záleží na tom, jaké se podaří s EU vyjednat dohody. Jestliže Velká Británie bude chtít zůstat na společném evropském trhu, tak za to bude muset platit stejně jako Norsko nebo Island. Norsko nyní například platí na hlavu více než Velká Británie. Pokud by ale přestala platit úplně, tak by to pro Českou republiku znamenalo ztrátu zhruba 38 miliard korun za programové období, které zrovna běží, to znamená zhruba devět a půl miliardy korun ročně z evropských fondů. To by nebyl zase až tak velký problém.

Scénář, že by Česko muselo začít přispívat vyšší částkou do evropského rozpočtu, nehrozí?

I to je možná varianta, já bych ale čekal, že se budou krátit spíše výdaje.

Pokud Britové rozhodnou o odchodu z EU, pravděpodobně zesílí i hlasy českých odpůrců členství v Unii. Jak by odchod z Unie poznamenal Česko ve srovnání s Británií?

Česko je oproti Velké Británii malinkatá ekonomika a už i Velká Británie by to měla velmi těžké. A nejde jen o Evropskou unii. Barack Obama už například prohlásil, že pokud Británie vystoupí z EU, bude se muset zařadit "na konec fronty" a na obchodní dohodu s USA čekat. A Česká republika by měla ještě mnohem slabší vyjednávací pozici. Navíc obchodní závislost na EU je v Česku obrovská, nebýt na společném evropském trhu by byla pro nás velká tragédie.

Anglii bude mimo EU líp, ideologové sjednocené Evropy se jí ale budou mstít, tvrdí překladatel a publicista Alexander Tomský. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy