Rovný důchod podle Babiše nebude. Reformu penzí vzdal

Jiří Hovorka Jiří Hovorka
30. 6. 2015 16:46
Babiš slíbil vlastní verzi důchodové reformy v dubnu, když ve Sněmovně obhajoval rušení druhého pilíře. Nyní vzal svá slova zpět.
Andrej Babiš. Ilustrační snímek.
Andrej Babiš. Ilustrační snímek. | Foto: Libor Fojtík

Praha – Babišova důchodová reforma nebude. Ministr financí se dnes vcelku nevybíravě distancoval od návrhů ekonoma Jaroslava Vostatka, který mu sepsal svou verzi důchodové reformy.

Ta vycházela z myšlenky rovného důchodu, kterou Andrej Babiš použil jako možný koncept řešení důchodového systému, když na začátku dubna ve Sněmovně bránil rušení druhého pilíře. Tehdy také slíbil, že do konce června předloží vlastní návrh důchodové komise.

"Nebudu to předkládat. To není můj návrh, je to návrh pana Vostatka, návrh jednoho z expertů, ani nemohu říci, že s jeho návrhy souhlasím. Takových expertů je dvacet, třicet, čtyřicet," řekl serveru iDnes.cz v úterý Babiš.

"Pokud to nikdo nevyřešil za dvacet let, já to nevyřeším za pár měsíců. Pan Vostatek mi dělal expertní názor, ale nechal jsem to být. Není to moje priorita. V rámci koalice bylo řečeno, že paní Marksová přijde s nějakým návrhem," odkázal šéf ANO na ministryni práce a sociálních věcí ze sociální demokracie.

Vostatek Babišovi zpracoval svůj vlastní návrh reformy. "Ve zkratce jde o rovný důchod 30 procent z průměrné celostátní mzdy a k tomu druhý pilíř, kde bude striktní vazba důchodu na zaplacené pojistné. Pojistné je nutno snížit o 11 procentních bodů. Třetí pilíř je v podstatě zbytečný. Správná varianta je, že se zruší státní podpora ve třetím pilíři, samozřejmě včetně příspěvků zaměstnavatele," popsal Vostatek pro iDnes.cz, co přesně Babišovi navrhl.

 

Právě se děje

Další zprávy