Riziko neudržitelnosti systému penzí roste, varuje Allianz

ČTK ČTK
28. 4. 2014 16:19
Ze srovnání 50 států vyšla nejlépe Austrálie, za ní se umístilo Švédsko a na třetím místě skončil Nový Zéland. Naopak nejhůře dopadlo Thajsko.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Praha - V Česku roste riziko neudržitelnosti důchodového systému. Zatímco situace Rumunska, Řecka a Turecka se za uplynulé tři roky rapidně zlepšila, Česká republika v žebříčku sestaveném odborníky na demografii z pojišťovny Allianz klesla o tři příčky na 19. místo. Nejlépe si vede Austrálie, nejhůře dopadlo Thajsko.

"Dobrá pozice na žebříčku nutně neznamená, že občané dané země mají přímo štědré důchody, ale napovídá, že nynější penzijní systém tohoto státu bude funkční i v budoucnosti, dojde-li k předpovídaným demografickým změnám," uvedla autorka studie Renate Finkeová. K těmto zemím ale podle Allianz Česko nepatří.

Ze srovnání 50 států vyšla nejlépe Austrálie, za ní se umístilo Švédsko a na třetím místě skončil Nový Zéland. Naopak nejhůře dopadlo Thajsko, které ve sledovaném období postihly ničivé povodně, a penzijní reforma tak na čas ztratila prioritu. Špatně dopadla i Brazílie, která skončila na druhém nejhorším místě, a dobře neskončilo ani vysoce rozvinuté Japonsko, které obsadilo pozici těsně před Brazílií. Japonsko má jednu z nejstarších populací na planetě a její stárnutí rychle pokračuje.

Stárnutí a rostoucí dluh

Podstatnou roli v případě špatného umístění Japonska, ale i poklesu ČR na žebříčku, však vedle stárnutí populace hrál také rychle narůstající státní dluh. V poměru k hrubému domácímu produktu stoupl ten český mezi roky 2007 a 2012 o téměř 20 procent, a přiblížil se tak k 50 procentům HDP. Přitom už v roce 2010 tvořily náklady na důchody pro české občany přes devět procent HDP.

Německo, které v žebříčku z roku 2011 zaujalo 19. místo jako dnes Česko, spadlo na 23. pozici. Hned za ním se umístilo Rakousko, které zaznamenalo pád o tři příčky. Polsko skončilo těsně za Českem a umístilo se jako 20., stejně jako v předchozím období. Nejhůře ze sousedních zemí ČR dopadlo Slovensko, i když si o tři místa polepšilo, a dnes je na 32. místě. Z regionu střední a východní Evropy se nejlépe daří Litvě, která se dostala do první desítky.

Z dlouhodobých výsledků studie je už v některých případech patrné, že snahy o penzijní reformy přešly od plánování k praxi. Například Řecko po zavedení přísných opatření poskočilo o šest míst vzhůru. Podobného úspěchu při pohybu na žebříčku dosáhlo i Irsko, Lucembursko, Rumunsko, Singapur, Turecko a USA.

 

Právě se děje

Další zprávy