Řetězec bauMax je na prodej, píše rakouský magazín

4. 12. 2014 13:37
Vedení bauMaxu před dvěma týdny popřelo zprávy německého tisku, podle nichž se firma prodává a jedním ze zájemců je německá konkurenční skupina Obi.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Baumax

Vídeň - Rakouská síť hobbymarketů bauMax se prodává a konečný termín pro podání závazných nabídek na koupi je stanoven na 18. prosince. Uvedl to dnes rakouský magazín News s odvoláním na dokumenty italské investiční banky Mediobanca. Na prodej jsou údajně zejména prodejny bauMaxu v Rakousku, Česku a na Slovensku, které vytvářejí asi 70 procent tržeb společnosti. Vedení firmy se ke zprávě odmítlo konkrétněji vyjádřit.

Vedení bauMaxu před dvěma týdny popřelo zprávy německého tisku, podle nichž se firma prodává a jedním ze zájemců je německá konkurenční skupina Obi. Firma tehdy uvedla, že její věřitelské banky stojí za plánem restrukturalizace. Nedávno se ale podle News ukázalo, že zakladatel a vlastník bauMaxu Karlheinz Essl pověřil banky prodejem už na konci srpna.

Na konci listopadu dostali organizátoři prodeje bauMaxu nezávazné nabídky. Vedle Obi vyjádřil zájem o firmu britský řetězec Kingfisher a francouzská Adeo, uvedl News.

Je to na majitelích

Mluvčí bauMaxu Monika Voglová Gruberová magazínu i agentuře APA sdělila, že "management společnosti nemůže k dohadům o možném prodeji zaujmout žádné stanovisko, protože to je na majitelích firmy". Dodala, že z hlediska výkonného vedení je důležité, že pokračují práce na restrukturalizaci plánované do roku 2016.

Případný prodej by musely schválit věřitelské banky v čele s domácími ústavy Raiffeisen, Erste Group a Bank Austria. Podle "informovaného experta" budou muset banky odepsat z úvěrů poskytnutých bauMaxu kolem 250 milionů eur (6,9 miliardy korun) a nejhorší scénář počítá se ztrátou až 400 milionů eur, uvedl magazín.

Příliš drahá expanze

Společnost se zadlužila expanzí ve východní Evropě a Turecku. Nyní, podobně jako její konkurenti, doplácí na nízkou poptávku spojenou se špatnou situací na trhu s bydlením a problémy řady ekonomik.

BauMax má zastoupení v šesti státech Evropy. V současné době provozuje 127 prodejen, 24 z nich se nachází v Česku a 14 na Slovensku.

 

Právě se děje

Další zprávy