Resort dopravy obnovuje vozový park. Utratit má 90 milionů

ČTK ČTK
6. 4. 2015 13:50
Součástí plánovaného nákupu má být 203 osobních aut. Nejvíce vozidel, celkem 177, má směřovat na Ředitelství silnic a dálnic.
Ilustrační foto
Ilustrační foto | Foto: Škoda Auto

Praha - Resort dopravy plánuje nákup 203 osobních aut. Hodlá nakoupit 74 vozů pro nižší úředníky, 21 manažerských vozů a 108 terénních vozidel. Předpokládanou hodnotu zakázky vyčíslil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) na zhruba 91 milionů korun bez DPH. O nákupu informoval Zbyněk Hořelica, pověřený řízením fondu dopravy.

Nejvíce vozidel, celkem 177, má směřovat na Ředitelství silnic a dálnic(ŘSD), které spravuje a buduje silniční síť v

ČR. Přestože celou zakázku centrálně pro celý resort vyhlásil fond dopravy, získá z uvedeného množství pouze jedno vozidlo. Tři vozidla má získat Drážní úřad a 22 vozů má směřovat na ministerstvo dopravy.

Ministerstvo chtělo nakoupit už vloni v srpnu celkem osm luxusních vozidel za necelých deset milionů korun. Nakonec ale zůstalo jen u vyhlášení předběžných informací a úřad veřejnou zakázku nevypsal.

Nákupy aut stály místo bývalého ředitele

Podobně jako tehdy dopravní resort nákup nových vozů zdůvodňuje stárnoucím vozidlovým parkem. Ten je v některých případech až za hranicí životnosti, stáří některých vozidel je osm až deset let, uvedl fond dopravy.

Kvůli netransparentnímu postupu při nákupu vozidel pro ministerstvo dopravy přišel vloni o místo vrchní ředitel kabinetu ministra dopravy Libor Kolář. Pod Kolářovým vedením si ministerští úředníci na tři dny bezplatně půjčili vůz BMW 535 v hodnotě 2,4 milionu korun od společnosti Invelt, která vozidla značky BMW prodává. Podle ministerstva šlo o průzkum trhu, kritici ale úřadu vyčítali, že svým postupem vyvolali vlnu spekulací ohledně férovosti připravované soutěže.

 

Právě se děje

Další zprávy