Rekordní neobsazenost kanceláří v Praze nahrává nájemníkům

ČTK ČTK
20. 4. 2015 17:24
Pro firmy je tak nejvhodnější doba pro vyjednání nových nájemních podmínek či přestěhování do lepších prostor, říká poradenská společnost CBRE.
Ilustrační obrázek.
Ilustrační obrázek. | Foto: Penta Investments

Praha - Neobsazenost kanceláří v Praze je rekordní, bez nájemce je víc než půl milionu metrů čtverečních administrativních ploch. Pro firmy je tak nejvhodnější doba pro vyjednání nových nájemních podmínek či přestěhování do lepších prostor. Podle realitní poradenské společnost CBRE je navíc Praha z pohledu nájemného druhé nejlevnější velké město ve střední a východní Evropě.

"Ještě jsme nezažili, aby byla situace na trhu tak nakloněna nájemcům, jako je tomu nyní. Díky velkému objemu kancelářských ploch, dokončených i nově ve výstavbě, bude tato situace ještě několik let trvat. Sledujeme zvyšující se neobsazenost budov, která je historicky na svém maximu a díky které jsou na trhu nejlepší podmínky pro pronájem," prohlásila vedoucí kancelářského oddělení společnosti CBRE Katarina Wojtusiak.

Majitelé kanceláří se podle ní snaží získat či udržet nájemce různými pobídkovými balíčky zahrnujícími například nájemní prázdniny nebo příspěvky na vnitřní vybavení a úpravy kanceláří pro nového nájemce. "Firmám, které nejsou spokojené se současnými nájemními podmínkami či nájemním prostory, proto doporučujeme zahájit vyjednávání nových podmínek, případně uvažovat o přestěhování. V současné situaci na trhu je totiž možné za náklady odpovídající standardu budov kategorie B získat objekt vyššího standardu," radí CBRE.

Celková plocha moderních kanceláří v Praze letos překročila tři miliony metrů čtverečních. Jen loni developeři dokončili 150 tisíc metrů čtverečních nových administrativních ploch, stejné množství je aktuálně ve výstavbě.

Nejméně volných kanceláří je na Andělu, Chodově a Opatově. Naopak v Holešovicích přesahuje míra neobsazenosti 34 procent, Vysočany, Prosek a Letňany mají až 24procentní neobsazenost.

 

Právě se děje

Další zprávy