Elektřina zlevní i letos, za plyn si ale domácnosti připlatí

Kateřina Vokurková Kateřina Vokurková
Aktualizováno 26. 11. 2014 12:13
Energetický regulační úřad zveřejnil regulované ceny energií pro rok 2015. Na celkové ceně se tato část podílí 55 procenty u elektřiny a 23 procenty u plynu.
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek
Stowattové žárovky končí, koupíte už jen úsporné. Ilustrační snímek | Foto: Reuters

Praha - Energetický regulační úřad zlevní pro příští rok regulovanou část ceny elektřiny pro domácnosti v průměru o 1,2 procenta. Regulovaná část se na celkovém účtu domácností za elektřinu podílí zhruba 55 procenty. Spolu se započtením samotné komodity, takzvané silové elektřiny, o níž na základě vývoje trhu rozhodují samotní obchodníci, tak lidé ušetří stovky korun oproti letošnímu roku.

Regulovaná část ceny zemního plynu naopak od ledna stoupne o téměř 7,4 procenta. "Je to způsobeno abnormálně teplou zimou, a tedy poklesem spotřeby. Zvýšila se také cena za přepravu - oproti letošnímu roku pětkrát," vysvětluje místopředseda Energetického regulačního úřadu Jan Nehoda. Regulovaná část se na celkové ceně zemního plynu podílí 23 procenty. „Pokud cena komodity zůstane na současné úrovni, vzroste lidem konečná cena o jedno až dvě procenta,“ předpokládá předsedkyně úřadu Alena Vitásková.

Definitivní ceny budou záviset až na cenících konkrétních dodavatelů. Ti by měli reagovat do konce týdne, protože podle zákona musí zveřejnit ceny za samotnou komoditu do konce listopadu.

Záleží na regionu

Nejvíce za elektřinu uspoří domácnosti v distribučním území společnosti E.ON, kde regulovaná složka ceny klesne o 2,6 procenta. Odběratelům na území Pražské energetiky klesne cena o 2,1 procenta. Nejméně pak ušetří domácnosti na území ČEZ distribuce - na regulované části jen 0,4 procenta.

„Domácnosti s běžnou spotřebou mohou na regulované části elektřiny ušetřit podle toho, na jakém jsou distribučním území, šest až 196 korun za rok. V případě těch, kteří akumulují, bude úspora činit dvacet až 208 korun. Lidé, kteří elektřinou i topí, ušetří od 255 do 282 korun,“ konkretizuje Nehoda.

Za plyn si pak nejvíce připlatí domácnosti na území Pražské plynárenské - regulovaná část ceny jim vzroste o 8,67 procenta. Více než sedmiprocentní nárůst pak zaznamenají zákazníci na území RWE GasNet. Naopak lidem na území skupiny E.ON klesne regulovaná část ceny plynu o 1,88 procenta.

"Domácnostem, které využívají plyn jen k vaření, vzroste regulovaná část ceny plynu o 125 korun za rok. Ti, kteří plynem také ohřívají vodu a topí, budou mít na účtech o 412 korun více. Rodinné domy si pak připlatí 568 korun," dodává Nehoda.

Kdo neuteče, může ušetřit

Jako první oznámila v úterý vývoj cen elektřiny pro příští rok Pražská energetika. Podle ředitele firmy Pavla Elise klesnou Pražanům ceny silové elektřiny v průměru o 2,5 procenta. Nepůjde ale o plošné zlevňování - k průměrnému poklesu přispívají různé akční tarify, k nimž se dostanou lidé, kteří se firmě upíší na dva roky.

Zákazníci Pražské energetiky mohou využít Podzimní nabídky, která garantuje až sedmiprocentní úsporu oproti základnímu tarifu. Úplnou novinkou je pak produkt Komfort+Neo. Domácnostem, které se upíší na dobu dvou let, slibuje od příštího roku průměrnou úsporu 5,5 procenta.

Zlevnit elektřinu pro všechny zákazníky neplánuje ani E.ON. Kdo ale využije nový produkt nazvaný Prémie, ušetří při dvouleté fixaci 13 procent na ceně silové elektřiny oproti standardním produktům. „Roční platba u domácnosti, která využívá energii pro svícení a provoz běžných spotřebičů, se meziročně sníží o zhruba 450 korun. Ještě více ušetří lidé, kteří elektřinou topí – v závislosti na jejich spotřebě a sazbě elektřiny zaplatí až o tři tisíce korun méně,“ říká mluvčí E.ONu Vladimír Vácha.

V nejbližších dnech by měli zveřejnit ceníky i další velcí dodavatelé energií. Na ně bude navazovat řada těch alternativních dodavatelů, jejichž cena se odvíjí od ceníků konkurence.

 

Právě se děje

Další zprávy