Řecký parlament schválil zvýšení daní a škrty ve výdajích

ČTK ČTK
22. 5. 2016 22:46
Poslanci zvedli ruku mimo jiné pro zvýšení daní, další úsporné reformy a také pro vznik obřího privatizačního fondu. Jde o podmínku pro čerpání dalších miliard eur ze záchranného programu.
Řecký premiér Alexis Tsipras
Řecký premiér Alexis Tsipras | Foto: Reuters

Atény - Řecký parlament v neděli schválil balík reformních zákonů, které jsou podmínkou pro čerpání dalších miliard eur ze záchranného programu. Součástí odsouhlasených opatření je i korekční mechanismus, který v případě nedodržení plánovaných přebytkových rozpočtů automaticky provede výdajové škrty, napsala agentura AP.

Poslanci zvedli ruku mimo jiné pro zvýšení daní, další úsporné reformy a také pro vznik obřího privatizačního fondu, který podle AP bude spravovat takřka veškerý státní majetek.

Vláda premiéra Alexise Tsiprase má ve 300členném parlamentu většinu v podobě 153 hlasů. Proti reformám hlasoval pouze jeden poslanec Tsiprasovy levicové strany Syriza, respektive nepodpořil vznik investičního fondu a korekčního mechanismu.

Řecko musí pro získání dalších miliard eur ze záchranného programu prokázat, že úspěšně plní podmínky úvěrového programu. Ministr financí Euklidis Tsakalotos v minulých týdnech upozornil, že pokud nebude shoda do května, hrozí Řecku státní bankrot. Do července totiž nebude mít dostatek peněz na další splátku dluhu.

Atény by díky reformám a zahraniční pomoci měly v roce 2018 dosáhnout primárního přebytku 3,5 procenta hrubého domácího produktu (HDP). Mezinárodní měnový fond se ale domnívá, že to beze změn v otázce zadlužení není možné. Většina zemí eurozóny v čele s Německem sice o zmírnění dluhu Řecka zatím nechtěla slyšet, ale Atény doufají, že úspěšné prosazování reforem cestu k umazání části dluhu otevře.

 

Právě se děje

Další zprávy