Na škrty v Řecku dál dohlédne levicový gentleman. V létě se osvědčil

Tereza Holanová Tereza Holanová
23. 9. 2015 15:55
Nový řecký ministr financí Euklidis Tsakalotos zastává stejné levicové názory jako jeho předchůdce Varufakis. Kromě toho, že sepsal Soluňský program, s nímž Syriza vyhrála předchozí lednové volby, například označuje Řecko za oběť krize a sní o nové éře socialismu. Zároveň jde však podle analytiků o diplomata, který se dokázal dohodnout s věřiteli.
Euklidis Tsakalotos
Euklidis Tsakalotos | Foto: Reuters

Atény - Na řeckou státní pokladnu bude i nadále dohlížet Euklidis Tsakalotos. Akademik s britským přízvukem, který je také označován za ekonomický mozek levicové Syrizy, se osvědčil, protože v létě pomohl Řecku zajistit další potřebnou finanční pomoc.

Ministrem financí byl už poslední dva měsíce v předchozí vládě. Že jím bude znovu, oznámil předseda Syrizy a staronový premiér Alexis Tsipras dva dny poté, co tato strana s náskokem vyhrála předčasné volby do parlamentu.

Pětapadesátiletý Tsakalotos má podobně jako jeho předchůdce Janis Varufakis silně levicové pozadí. Už během studií v Oxfordu byl členem eurokomunistické strany Řecka, účastnil se demonstrací proti vládě Margaret Thatcherové, později vstoupil do levicové strany Synaspismos.

"Patří k oxfordské neokeynesiánské škole, která má blízko k marxismu,“ shrnuje Tsakalotosovo názorové ukotvení politolog Thomas Kulidakis.

Tsakalotos je také autorem Soluňského programu, s nímž Syriza ovládla parlament už v lednu. Tento dokument sliboval například třináctý důchod pro penzisty s nízkými příjmy, návrat minimální mzdy na předkrizovou úroveň a hlavně "konec bruselského diktátu" a tvrdých škrtů.

Diplomat s levicovými zásadami

Tsakalotos je pro staronového premiéra Tsiprase ideálním ministrem i v okamžiku, kdy se Syriza musela svých velkolepých slibů vzdát a kvůli nedostatku peněz kývnout na ještě tvrdší podmínky, než které původně odmítala.

Zvláště ve srovnání s Varufakisem, který během svého několikaměsíčního působení přirovnal evropské věřitele k teroristům a požadované škrty označil za fiskální waterboarding (což je označení pro jednu z nejkrutějších metod mučení), totiž "levicový aristokrat" Tsakalotos působí téměř gentlemansky.

Podle analytiků je spíše než politikem akademikem a diplomatem, který dokáže přistoupit na kompromis. To ilustruje třeba jeho výrok: "Pohled na některé věci, které jsou nyní pokládány za nerealistické, se bude měnit s tím, jak se bude měnit rovnováha sil."

Euklidis Tsakalotos

"Pohled na některé věci, které jsou nyní pokládány za nerealistické, se bude měnit s tím, jak se bude měnit rovnováha sil," zní jeden z výroků ministra, který podle analytiků dokáže přistoupit i na kompromis.

"Má diplomatičtější způsoby a pro věřitele je přijatelnější. Co se týče ekonomických názorů, tak se ale od Varufakise příliš neliší," zdůrazňuje Kulidakis. "Bohužel sdílí také typický řecký názor, stavějící Řeky do role obětí a zbytek Evropy, hlavně Němce, do role viníků krize," doplňuje analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

S exministrem financí se Tsakalotos shoduje i na tom, že bez restrukturalizace dluhu se řecká krize nevyřeší. "Existuje mnoho způsobů, jak to lze provést. Pokud je dobrá vůle, můžeme hned teď přijít na deset až patnáct řešení," prohlásil podle agentury Reuters. Podobně jako Tsipras však razantně odmítl možnost, že by Řecko opustilo eurozónu a vrátilo se k vlastní měně. "Stejně jako vláda nemá mandát k zavádění nefungujících úspor, tak nemá mandát ani k tomuto," prohlásil podle listu Guardian s tím, že Grexit je noční můrou.

Hodný politik může dělat obtíže

Za dva měsíce, během nichž se Tsakalotos v minulé vládě staral o finance, bylo jeho hlavním počinem dojednání dohody o dalším záchranném balíčku v hodnotě 86 miliard eur. Tu se po dlouhých jednáních v Bruselu povedlo uzavřít v polovině července, tedy zhruba dva týdny po jeho nástupu do funkce.

Pro evropské politiky ovšem nebyl neznámou postavou - už dříve vedl skupinu, která měla na starost vyjednávání s věřiteli. "On hrál v těchto jednáních roli toho hodného, zatímco Varufakis zlého. O to lépe se mu potom jako ministru financí finalizovala dohoda," říká Mokráš.

Což ale podle něj nevylučuje, že se Tsakalotos bude snažit se zbytkem řecké vlády dělat dál obtíže, pokud to půjde. "V tomto směru bude patrně dost nepříjemně kreativní," varuje. "Očekávám, že Řecko bude navenek vyhovovat věřitelům, ale v reálu nezvládne směřovat k vyrovnanému rozpočtu. Vždy si najde nějakou výmluvu, kterou Evropské komise uzná. Prostě se bude na obou stranách řešení problému jen předstírat," souhlasí český europoslanec za Svobodné Petr Mach.

Pro připomenutí: Hlavním úkolem řeckého ministra financí teď bude dohlížet na zavádění a dodržování úsporných opatření, včetně privatizací.

Šance na novou éru socialismu

Syn vlivného řeckého stavebního inženýra se narodil v Rotterdamu a vyrůstal ve Velké Británii. Zde vystudoval ekonomii, politologii a filosofii, doktorát získal v roce 1989 v Oxfordu. Poté několik let vyučoval na University of Kent, než se se svou britskou manželkou přestěhoval do Atén a začal přednášet na tamních univerzitách.

Poslancem řeckého parlamentu je Tsakalotos od května 2012 a členem Syrizy déle než dekádu. Než se v červenci stal ministrem financí, řídil ministerstvo zahraničních věcí.

Řecké krizi se věnuje i v několika svých publikacích, například v knize z roku 2013 Řecký neoliberalismus v tučných a štíhlých časech nebo v nedávné publikaci Crucible of Resistence (lze přeložit jako Kelímek odporu). Ve svých textech opakovaně zdůrazňuje, že podobně jako Řecko trpí kvůli úsporám i ostatní země EU a že strany typu Syrizy mají šanci započít na celém kontinentu novou éru socialismu. "Kniha ukazuje, že v Evropě nejde jen o ekonomickou krizi, ale také o krizi rostoucích regionálních a společenských nerovností a ústupu demokracie," napsal o "Crucible of Resistence" přímo Tsipras.

 

Právě se děje

Další zprávy