Řecký dluh by neměl být odepsán, řekl premiér Sobotka

ČTK ČTK
17. 2. 2015 11:10
Je naprosto pochopitelné, že evropské země trvají na pokračování reforem, míní Sobotka.
Bohuslav Sobotka
Bohuslav Sobotka | Foto: Aktuálně.cz

Brusel - Řecký dluh by neměl být odepsán, je přesvědčen premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Již uzavřené smlouvy má podle něj dodržovat i nová řecká vláda. Ministerský předseda to řekl ČTK a České televizi po poradě ekonomických ministrů v Bruselu. Česko podle něj podporuje setrvání Řecka v eurozóně.

"Je naprosto pochopitelné, že evropské země trvají na pokračování reforem," míní Sobotka. Zároveň by ale měla mít řecká vláda možnost zohlednit sociální priority, které má, včetně snižování vysoké nezaměstnanosti, dodal.

"Nová řecká vláda musí dostat určitý prostor k tomu, aby zorganizovala sociální programy, které by těm nejvíce ohroženým řeckým skupinám obyvatel pomohly, ale nemůže se to dít tím, že bude odepsán řecký dluh. To si myslím, že je věc, která je do značné míry nepřijatelná," poznamenal premiér.

Česko podle něj podporuje jak setrvání Řecka v eurozóně, tak plnění uzavřených dohod a smluv. Je přesvědčen, že jak na straně eurozóny, tak nové řecké vlády je silná vůle hledat dohodu. Žádná ultimáta ani z jedné strany prý na jednání v Bruselu minulý týden neslyšel.

Čas do konce února

Pondělní jednání ministrů financí eurozóny však skončilo bez úspěchu poté, co zadlužené Řecko jako absurdní odmítlo návrh závěrů počítající s žádostí Atén o prodloužení záchranného programu. Podle šéfa Euroskupiny Jeroena Dijsselbloema je nyní na Řecku, zda tento postup nakonec přijme. Čas na jednání s ostatními 18 zeměmi, používajícími jako platidlo euro, mají podle něj Atény do konce týdne.

Pokud nebude nalezena dohoda, stávající program skončí na konci února, a reálně se tak přiblíží hrozba řeckého bankrotu. Řecko totiž musí jen o několik týdnů později splatit část svého vysokého dluhu. Protože prodloužení musí schválit parlamenty některých členských zemí, je na jednání málo času i v případě, že se Atény nakonec rozhodnou o prodloužení požádat.

 

Právě se děje

Další zprávy