Řecko zaslalo věřitelům aktualizovaný seznam reforem

ČTK ČTK
1. 4. 2015 21:00
Atény představily seznam reforem minulý týden, aby ukázaly, že jsou odhodlané dostát slibům finanční kázně. Věřitelé ho však zamítli.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Atény - Řecko odeslalo svým věřitelům aktualizovaný seznam reforem. Vláda v Aténách doufá, že tak uspokojí jejich požadavky na detailnější informace o reformách a otevře zemi přístup ke slíbené finanční pomoci, která má zabránit řeckému bankrotu. Řekl to ve středu novinářům úředník řeckého ministerstva financí.

Věřitelé zmrazili Řecku vyplacení dalších peněz ze slíbené pomoci, dokud vláda nezavede reformy. Jednání o reformách však uvázla na mrtvém bodě kvůli opatřením, která musí levicová řecká vláda uskutečnit. Řecku tak hrozí, že se za pár týdnů ocitne bez peněz.

"Dnes jsme poslali nový dokument bruselské skupině (věřitelům EU a MMF), který je přesnější a vyčíslený," řekl úředník. Poznamenal, že hlavními spornými body při jednání jsou reforma trhu práce a důchodová reforma.

List The Financial Times ve středu uvedl, že dokument má 26 stránek a vyčísluje finanční potřeby Řecka na 19 miliard eur (524 miliard Kč). Vláda se v něm mimo jiné zavazuje zakročit proti daňovým podvodům, zvýšit daň na luxusní zboží a přezkoumat prodej státního majetku případ od případu. Navrhuje rovněž znovu zavést mimořádnou výplatu pro chudé důchodce a postupné zvyšování minimální mzdy, dodal FT.

Atény představily seznam reforem minulý týden, aby ukázaly, že jsou odhodlané dostát slibům finanční kázně. Věřitelé ho však zamítli s tím, že seznam je pouze souborem myšlenek.

Informovaný zdroj agentuře Reuters řekl, že náměstci ministrů financí zemí eurozóny se při dnešní telekonferenci shodli, že při posledních jednáních věřitelů a Řecka byl učiněn pokrok. K dosažení dohody však bude zapotřebí více práce.

Řecký ministr hospodářství Jorgos Statchakis ve středu uvedl, že očekává dosažení dohody o reformách s věřiteli příští týden.

 

Právě se děje

Další zprávy