Řecko žádá eurozónu o další peníze, k podmínkám mlčí

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 2. 2015 16:04
Atény stále odmítají podmínky dříve schváleného záchranného programu, eurozóna na nich naopak trvá. Čas na dohodu je do konce února.
Řecko, dluh. Ilustrační foto
Řecko, dluh. Ilustrační foto | Foto: Thinkstock

Brusel - Nová řecká vláda dnes potvrdila, že požádá eurozónu o prodloužení finanční pomoci. Podle mluvčího zašle ještě dnes příslušný dopis šéfovi ministrů financí eurozóny Jeroenu Dijsselbloemovi. Nejmenovaný činitel řecké vlády však později agentuře Reuters řekl, že žádost vláda podá až ve čtvrtek ráno.

Stále přitom není jasné, zda vláda hodlá akceptovat dříve dohodnuté podmínky záchranného programu, mluvčí se k přesnému obsahu dopisu zatím nevyjádřil.

Některá média již v úterý informovala, že řecká vláda hodlá předložit věřitelům žádost o šestiměsíční prodloužení dohody o půjčce, z níž se má ale oddělit část dříve slíbených úsporných opatření a reforem.

Atény v pondělí odmítly jako "absurdní" a "nepřijatelný" návrh, který počítal s žádostí Řecka o šestiměsíční prodloužení jeho mezinárodního záchranného programu v objemu 240 miliard eur (6,6 bilionu Kč). Jednání nové levicové vlády s jejími věřiteli z eurozóny tak skončilo krachem už podruhé za posledních pět dnů.

Dijsselbloem, který setkání předsedal, uvedl, že Atény mají na žádost o prodloužení čas do pátku, jinak záchranný program 28. února skončí.

Atény podmínky záchranného programu eurozóny a Mezinárodního měnového fondu (MMF) odmítají, protože prý poškozují řeckou ekonomiku a společnost. Řecký ministr financí Janis Varufakis v pondělí poprvé veřejně prohlásil, že je připraven souhlasit s prodloužením programu, ale za jiných podmínek, než chtěla eurozóna. Především není ochoten přistoupit na další snížení důchodů pro chudé seniory a na zvýšení daně z přidané hodnoty.

Podle zdroje blízkého řecké vládě má žádost Řecka o prodloužení dohody o půjčce vycházet z textu, který na počátku tohoto týdne představil evropský komisař pro hospodářské a finanční záležitosti Pierre Moscovici. I tento návrh ale zavazuje Řecko, že nepodnikne jednostranné kroky, kterými by zvrátilo opatření zavedená v rámci záchranného programu. 

Mnoho investorů zatím věří, že bez ohledu na rétoriku obě strany nakonec najdou do konce měsíce řešení. Pokud by se to nepodařilo, ocitly by se Atény bez peněz.

 

Právě se děje

Další zprávy