Analytik: Nikdo nechce nestabilní Řecko, lepší je mu pomáhat

Tereza Holanová Tereza Holanová
Aktualizováno 21. 7. 2015 16:34
Online rozhovor: Analytik Ľuboš Mokráš odpovídal na otázky čtenářů.
Je hrozba Grexitu za námi? Expert odpovídá
Rozhovor skončil
Rozhovor začal ve 13 hodin.
Přečíst si rozhovor

Online rozhovor - Současné problémy řecké ekonomiky můžeme srovnat s komplikacemi, kterými prošly země Pobaltí v devadesátých letech. "V Řecku jde spíš než o nějakou humanitární katastrofu o ukázkovou neschopnost místní vlády a často doslova hysterické reakce obyvatelstva," uvedl v online rozhovoru se čtenáři Aktuálně.cz analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Nestabilní zemi ve stylu Libye podle něj ale nikdo v Evropě nepotřebuje, takže je lepší cestou Řecku pomoct. "Za podmínky, že bude pořádně vybírat daně, příliš neutrácet, odstraní překážky podnikání," dodává Mokráš.

Přestože se v Řecku včera po třech týdnech otevřely banky a díky krátkodobému úvěru od zemí EU bylo možné uhradit splátky Mezinárodnímu měnovému fondu a Evropské centrální bance, nejistota ještě neskončila.
"Největší obavy mám z nestabilní řecké politické scény. Může se ukázat, že (premiér Alexis) Tsipras ještě nebyl to nejhorší, co má Řecko v zásobě," varuje Mokráš.

Je hrozba Grexitu za námi? Expert odpovídá

Rozhovor skončil
21. 7. 2015
Ptá se: Eva Lišková

Není to tak, že Evropská unie jen splácí MMF a ECB? Je Řecko natolik zadlužené, že už není možné jakkoli dluhy pokrýt? Je to jen protahování finanční agonie a evropské splátky fondu a bankám?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řecký dluh MMF je relativně malý. Většinu ho má Evropská měnová unie, včetně toho, co Řecko dluží ECB (pokud by Řecko ECB nezaplatilo, musí její ztráty pokrýt členské státy eurozóny). Řecké dluhy určitě nejsou splatitelné v dohledné budoucnosti a dohlednou budoucností myslím minimálně desítky let. Ovšem mělo by splatit co nejvíc, konec konců jeho dluhy v konečném důsledku padají na drobné střadatele a daňové poplatníky v EMU.

21. 7. 2015
Ptá se: Rob.

Dobrý den,
ekonomický systém které země je podle Vás nejblíže klasickému kapitalismu?
Děkuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Z těch velkých mají určitě ke klasickému kapitalismu blíže USA než Evropa, ale jinak si myslím, že se čistý klasický kapitalismus volné soutěže ("trh bez přívlastků") nevyskytuje nikde.

21. 7. 2015
Ptá se: Libor K.

Dobrý den, jak hodnotíte udržitelnost řeckých veřejných rozpočtů do budoucna? Bylo by podle Vašeho názoru riziko dlouhodobých škod vyšší při variantě opuštění eura nebo při variantě zachování eura? Děkuji za Váš názor.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Udržitelnost řeckých rozpočtů závisí na strukturální transformaci řecké ekonomiky, na tom, jestli Řekové budou schopní najít produkty, které budou schopní vyrábět a které se uplatní na mezinárodních trzích. Zatímní vývoj dává hodně důvodů ke skepsi. Teď by podle mě bylo horší opustit euro, protože tu nejhorší část poklesu ekonomiky by měli mít už za sebou a oslabení měny už by jim už tak nepomohlo jako před řekněme pěti lety.

21. 7. 2015
Ptá se: Filip Zitka

Dobrý den,

jaký je váš názor na půjčování peněz Řecku? Je to správná cesta, či chybný krok? Myslíte si, že bude řecko ochotné (a vůbec schopné) peníze vůbec kdy splatit, nebo je to jen házení peněz do bezedné jámy? Řekové už přeci jen i dříve požadovali odpuštění dluhu, mají neustále demonstrace s hlavním poselstvím "nic nesplácet" a osobně mi návratnost těch půjček připadá jako hodně mizivá.

Děkuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Půjčovat Řekům peníze má cenu, pokud to bude ve stylu "něco za něco" - pokud za půjčení peněz přistoupí k strukturálním reformám, které ozdraví jejich ekonomiku. Bohužel toho sice hodně slíbili, ale zatím málo splnili. EMU a MMF však hodně přitvrdily, takže naděje na to, že Rekové snad přeci jen budou plnit, co slíbili, narostla.

21. 7. 2015
Ptá se: Jana Novotná

1. Jak se promítne podpora Řecku konkrétně pro každého našeho občana, co nás to bude stát?
2. Je možné, že pro naše občany zlevní dovolená v Řecku pro příští rok?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

1. Speciálně pro nás je potenciální přímý dopad Řecka zanedbatelný, v podstatě jen přes náš podíl na pomoci Řecku od MMF.

2. Možné to je, obzvlášť v případě, že by turisté z některých jiných států (obzvlášť z Německa) výrazněji turistiku do Řecka omezili. Ale jisté to zdaleka není.

21. 7. 2015
Ptá se: veroslav Seidl

Souhlasite s Klausem, ze euro je pro recko sveraci kazajka? Proc recko lpi na euru? Vas tip: jak na tom bude recko za. 3roky?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Euro pro Řecko částečně je svěrací kazajka (chybí jim možnost přizpůsobení kurzu vývoji platební bilance), ovšem má pro něj i podstatné výhody. Proces přizpůsobení ekonomiky by byl pravděpodobně jednodušší a méně bolestivý, kdyby po roce 2009 Řecko dočasně opustilo eurozónu (tak jak to teď navrhuje německý ministr financí Schaeuble). Ovšem teď je situace mnohem diskutabilnější, protože předpoklady pro stabilizaci ekonomiky už se vytvořily. Problém je, že Syriza v situaci, kdy se mohlo Řecko začít zotavovat, všechno znovu značně zkomplikovala. Podle mého názoru by jim teď vlastní měna už tak nepomohla, spíš by riskovali další kolo propadu ekonomiky a případně i hyperinflaci.

21. 7. 2015
Ptá se: Vodník Česílko

Myslíte, že tady tímhle je řecká krize už konečně vyřešena, nebo nás v budoucnu čeká zase další kolo?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Obávám se, že nás ještě čekají další problémy. Největší obavy mám z nestabilní řecké politické scény. Může se ukázat, že Tsipras ještě nebyl to nejhorší, co má Řecko v zásobě.

21. 7. 2015
Ptá se: Ondřej Matoušek

Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli je možné, že by při vystoupení Řecka z EU padla měnová unie?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Myslím, že to je krajně nepravděpodobné, prakticky bych to vyloučil.

21. 7. 2015
Ptá se: Petr

EU půjčuje v podstatě na "čestné slovo", jelikož poskytnutě záruky jsou nevymahatelné. Dle mého názoru měla EU požadovat hmotnou záruku, např. nějaký ostrov. Nebo hned tlačit, aby Řecko nějaký prodalo. Zájemci by se jistě našli počínaje Skandinávií a konče Německem.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Máte v podstatě pravdu, záruky jsou reálně nevymahatelné (pokud by EMU nechtěla Řecko obsadit vojensky), ale ostrovy nic neřeší. Kdysi jsem se pokoušel odhadovat jejich hodnotu a stačily by jen na pokrytí malé části dluhu. To stejné platí například i pro řecké zlaté rezervy. Podstatně lepší a schůdnější cesta je privatizace, ke které Řeky nutí EMU.

21. 7. 2015
Ptá se: Iva

Dobrý den,

čím je kryto neustálé tisknutí peněz ECB a "nalévání" peněz do ekonomik, ať už jde o Řecko, Portugalsko, Španělsko?! Nemůže se zvýšit inflace?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Peníze, které ECB "tiskne", moc do ekonomiky nejdou, většina jich končí zase u ECB jako rezervy nebo vklady bank. Kryté jsou státními dluhopisy a některými dalšími aktivy, které za ně ECB nakupuje. Tyto dluhopisy budou splaceny a ECB v budoucnosti může nechat takto získané peníze zase zmizet, stejně jako je nyní vytváří. Jak to funguje, dobře ilustruje průběh programu LTRO, v jehož rámci půjčila ECB na tři roky bankám velké množství nově vytvořených peněz - bilance ECB se nafoukla, ovšem do ekonomiky se těchto peněz dostalo minimum a banky posléze peníze splatily. Bilance ECB zase klesla. A inflace je i po tomto nalití peněz do finančního systému spíše příliš nízká než vysoká.

21. 7. 2015
Ptá se: Honza

Dobrý den, nebylo by řešením oznámit Řecku že už nikdy nic nedostane. Potom by začali žít z toho co mají, okamžitě by pořádně vybírali daně, snížili náklady atd?
Děkuji Honza

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řešení by to sice bylo, ale mělo by to také řadu rizik. Nikdo nepotřebuje nestabilní Řecko ve stylu řekněme Libye. Lepší cesta je mu pomáhat za podmínky, že bude dělat to, co píšete: pořádně vybírat daně, příliš neutrácet, odstraní překážky podnikání atd. K tomu se je EMU a MMF snaží donutit a nyní i poměrně dost tvrdě.

21. 7. 2015
Ptá se: Jaroslav

V době, kdy si vyspělé země světa pořizují blahobyt na dluh se Řecko nijak výrazně nevymyká. Dle Vás, je šance poučit tento svět demonstrativním krachem Řeckého státu?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Kdyby Řecko sloužilo jako odstrašující příklad, bylo by to skvělé. Ale jsem dost skeptický. Podobný případ jako Řecko je Argentina, která by také měla vyspělé státy varovat už desítky let. Bohužel stále příliš převažuje soustředění na krátkodobý horizont a aktuální voličské preference před důrazem na udržitelnost a dlouhodobou stabilitu.

21. 7. 2015
Ptá se: Honza

Dobrý den, nepovede způsob jak se Řecká krize řeší k rozkolu v EU? Velká část obyvatel a politiků vnímá negativně dotování těch, kdo s penězi nezodpovědně zacházejí a nejsou to zdaleka jen Řekové, dále Itálie, Franice i Španělsko. Další sanace dlůhů po převážně levicových vládách na úkor států, které se chovají odpovědněji by mohla vyvolat talk jak finanční (jedná se o obrovské částky), tak politický.
Děkuji Honza

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Riziko tu latentně je a je zde také snaha ho řešit, především prohlubováním integrace EMU. Ta by měla zabránit, aby se jednotlivé státy chovaly nezodpovědně a fungovaly tak v rámci EMU jako jacísi "černí pasažéři". Větší problém ovšem může být principiální rozdíl v přístupu Němci a Francouzů. Němci prosazují střízlivý racionální přístup vedoucí k tomu, že by se mělo v zásadě utrácet jen tolik, kolik se vytvoří. Francouzi spíše inklinují k víře v to, že "zdroje jsou" a případné problémy se vždy "nějak" vyřeší.

21. 7. 2015
Ptá se: Ašan

Dobrý den,

zdražení potravin, služeb, energií bude znamenat snížení spotřeby domácností, omezení cestovního ruchu a tím další snížení příjmu státní pokladny. Není toto cesta do pekel a ke konečnému krachu Řecka.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Vliv zvýšení DPH na cestovní ruch bude minimální, to z hlediska turistiky není rozhodující. Dopad na spotřebu Řeků může být větší, ale oni se musí dostat se spotřebou na úroveň své produkce tak jako tak. Otázkou je, jestli byl tento způsob získání prostředků nejlepší, to je diskutabilní. Ale peníze někde získat museli. Cesta ke krachu to sice není, ale krátkodobé negativní dopady to mít bude.

21. 7. 2015
Ptá se: Rafael Lorenc

Pěkný den přeji. Kdybych já byl Řecko ( zadlužený, málo pracoval, nesplácel ani splátky předešlé půjčky a pod. ), choval by jste se ke mně v oblasti financí jako EU a Eurozona ? S poděkováním R. Lorenc

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

No, obávám se, že bych na Vás poslal vymahače dluhů :)

21. 7. 2015
Ptá se: David Odler

Dobrý den,

dejme tomu, že by Řecko dostalo všechny jím požadované peníze a byly mu odpuštěny jím požadované dluhy. Řešilo by to něco? Jinými slovy řečeno: je Řecko schopné fungovat bez dotací?

Děkuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řecko ještě na konci minulého roku bylo v tak zvaném primárním přebytku, to znamená, že bez splátek dluhu mělo větší příjmy než výdaje. Takže bylo schopno fungovat bez dotací. Syriza ovšem zajistila, že se Řecko dostalo opět do deficitu a nakonec i do faktické platební neschopnosti. Opatření vnucená Řecku mají zajistit, že bude opět solventní a schopné fungovat bez neustálého nalévání peněz.

21. 7. 2015
Ptá se: Václav

Kolik mld. euro už bylo Řecku EU resp. ECB odpuštěno (tj. nebude je vracet) a kolik předpokládáte, že ještě odpuštěno bude. Je mi jasné, že je to věštění ze skleněné koule, ale výkonnost řecké ekonomiky znáte a obvyklou dobu splatnosti podobných půjček také, takže zkuste odhodhnout. Děkuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

V roce 2012 byla Řecku na úkor soukromých věřitelů (tj. ne institucí) odpuštěna část dluhu. Investoři tehdy přišli o zhruba 18 %, řecký dluh klesl z 353,3 na 285,7 mld EUR. MMF nedávno doporučil odpustit Řecku 30 % dluhu, to bych vzal jako realistický odhad, co mu může být v budoucnosti odpuštěno.

21. 7. 2015
Ptá se: Tomáš Soukup

Zdravím,

myslíte si, že si za velkou část problémů mohou Řekové sami svým přístupem? Najednou pak z blahobytu došly peníze, tlustá čára a...konec. Tím, že zavedli euro, se dle mého názoru dostali do proprasti. Proč nechtějí zpátky drachmu a tím se od eurozóny trhnout? Navíc, když se teď díky dani vše zdraží, ubyde turistů => opět problémy. Neboť Řecko je na turismu silně závislé. S cenami by podle mě měli jít dolů, nalákat lidi na levnou dovolenou. Ovšem zas je tu hrozba džihádu a terorismu, ale to už je otázka mimo.

Díky.
Tomáš Soukup

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Skutečně si myslí, že si Řekové za své problémy mohou do značné míry sami. Jejich problémy se kupily dlouho, už od začátku osmdesátých let. A nejenže si půjčovali, dlouhou dobu z EU dostávali obrovské rozvojové dotace. Vstup do EMU vedl mimo jiné k tomu, že jim investoři půjčovali ochotněji a levněji, protože spoléhali na to, že je v případě potřeby EMU založí. Problém tedy není v přijetí eura, ale v neschopnosti Řeků rozumně využít získané prostředky, využít je ke zvýšení svoji konkurenceschopnosti.

21. 7. 2015
Ptá se: destroyer

Přeji pěkný den. O Řecku už bylo řečeno snad všechno. Kromě skutečných životních podmínek Řeků, vzhledem k výši jejich důchodů a minimální mzdy. Zajímá mě jaké jsou v Řecku ceny potravin,bydlení a energií. Děkuji .

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Tady je trochu problém s tím co to jsou "skutečné životní podmínky Řeků". Na jedné straně máte mediální obraz vycházející z jednotlivých příkladů, který může hrubě zkreslovat skutečný obecný stav věcí a útočit na emoce. Na druhé straně máte suché statistiky, které ukazují průměrný stav - to zase zakrývá extrémy, chudobu na jedné straně, bohatství na druhé. Je nepochybné, že řada Řeků byla v posledních letech zasažena velmi tvrdě. Na druhou stranu padali z poměrně velké výšky. Srovnávat se současná situace dá například s tím, čím prošly pobaltské státy v devadesátých letech, jaká je v rámci EU situace například v Rumunsku nebo Bulharsku (nejchudší státy EU), jak jsou na tom v rámci EMU například Slováci. Podle mého názoru v Řecku spíš než o nějakou humanitární katastrofu jde o ukázkovou neschopnost místní vlády a často doslova hysterické reakce řeckého obyvatelstva.

21. 7. 2015
Ptá se: MARTIN

Dobrý den ,já bych se rád zeptal nejdříve na inflaci.Když rozvíjející měny oslabí proti dolaru,mají vysokou inflaci,ale když oslabí euro proti dolaru-např rok 2000,2001,2015-přesto je v evropě nízká inflace . Turecká měna je má ted kurz vůči koruně stejný jako v listopadu 2013 před intervencí,přesto tamní inflace i deflátor je loni i letos přes sedm procent. I když má rostocí populaci,tak rozdíl je velký a například Egyptská libra posílila za poslední rok vůči koruně stejně jako dolar.přesto má 11 procentní inflaci Ohledně Řecka , nebylo by lepší snížit mzdy o 20 procent a ušetřené peníze dát do výzkumu a vývoje-díky nižším mzdám a modernizaci výroby by získalo mezinárodní konkurenceschopnost. Děkuji za odpověd.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Evropská ekonomika je poměrně hodně uzavřená. proto má kurz na inflaci relativně malý vliv. Větší vliv na inflaci mají jiné faktory, hlavně rovnováha domácí poptávky a nabídky, růst mezd a vývoj cen komodit. Například v Turecku rychle roste ekonomika, mzdy, je tam silná poptávka, to táhne nahoru inflaci. Evropa je v útlumu a to vede k nízké inflaci.
Co se týká Řecka - to mělo spoustu let na to, aby využilo prostředky, které až v nadbytku dostávalo. Místo toho je pouze zkonzumovalo. Nyní musí najít způsob, jak se uživit (kromě turistiky), a v současné silné světové konkurenci to nebude mít lehké. Pomohlo by hlavně, kdyby sami Řekové namísto protestování hledali způsoby, jak se uživit.

21. 7. 2015
Ptá se: Pavel

Dobrý den,

je možné spekulovat nad tím vzít si hypotéku s dobou fixace na konec záchraného programu Řecka a doufat že opět Řecko opět stáhne ekonomiku EU ke dnu a bude tak nízký úrok nebo je to moc velký risk?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Já bych řekl, že to je dost riskantní úvaha. Přes problémy s Řeckem se stav evropských ekonomik zřetelně zlepšuje a spíše je třeba počítat s růstem sazeb a potencionálně také s vyššími sazbami hypoték.

21. 7. 2015
Ptá se: Honza

Stále se mluví o vině Řeků za zadlužování, ale ne o odpovědnosti bankéřů, kteří poskytovali půjčky? Kdo byli oni lichváři, kteří dávali Řecku půjčku i když věděli, že je nedokáže splatit? Cítili v tom šanci se za hubičku zmocnit řeckého majetku až Řecko bude v platební neschopnosti?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řecko dostávalo půjčky za stejných podmínek jako kdokoliv jiný. Bankéři počítají s tím, že se státy chovají zodpovědně, vědí na co a proč si státy půjčují a mají plán, jak peníze vrátit. A v naprosté většině případů to tak je. Jinak úroky placené Řeckem ani s nejbujnější fantazií nemůžete označit za lichvářské. Prostě zacházení s Řeckem ze strany bank a dalších finančních institucí bylo zcela standardní, Řecko bylo normální stát a žádná oběť. To, co se občas píše, že si banky na Řecko nějak speciálně zasedly, je naprostý nesmysl.

21. 7. 2015
Ptá se: Adam

Dobrý den, jak je možné, že všude okolo sebe slyšíme rady typu: máš půjčku (dluh), nemůžeš splácet.....neber si další půjčku, aby jsi mohl splatit tu předchozí :-)...........Jsem laik, ale myslím, že přesně tohle Řecko a EU dělá....? Nebo se pletu....Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

U státu je přece jen rozdíl proti soukromému dlužníkovi - dá se počítat s tím, že existuje velmi dlouho a že se splátky dluhu na tuto dlouhou dobu dají rozložit. Proto má někdy význam státu raději půjčit a pomoci mu (za podmínky, že se bude snažit skutečně se vzpamatovat a dluh platit), než ho nechat padnout.

21. 7. 2015
Ptá se: Mard

Bude měna Euro v současné podobě ještě za 10 roků?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Můj tip je, že ano. Ale uvidíme :)

21. 7. 2015
Ptá se: Jana Novotná

Dobré odpoledne,
jak se podle vás promítne naše ručení za řecké dluhy do života běžného občana naší republiky?
Jak se podle vás promítnou události do cen rekreace v Řecku pro občany naší republiky? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Přímý dopad na nás bude mít Řecko zcela zanedbatelný. Ceny rekreací by mohly klesnout, hlavně pokud by do Řecka jezdilo méně turistů z jiných států. Ale jisté to není.

21. 7. 2015
Ptá se: David Odler

Dobrý den,

v žertu: už Syriza splnila pátý bod svého programu, že "kdo by dlužil více než 20 % svého příjmu, nemusel by své závazky splácet"? :-)

vážně: co by podle vás nastalo, kdyby Syriza odešla z vlády?
Děkuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Řekl bych, že Syriza toho ze svého vládního programu splnila velmi málo... Co by se stalo, kdyby odešla Syriza z vlády, by záleželo na Řecích. Jejich chování ve mně moc optimismu nevzbuzuje, doufám, že snad časem dostanou rozum.

21. 7. 2015
Ptá se: jJirka

Dobrý den, jaký je Váš odhad kdy budou obnoveny i platby do zahraničí. Spousta řeckých firem i jejich dodavatelů po světě se dostává do velkých problémů s tím ,že řecké firmy nemohou platit a tím pádem se jim nedostává zboží a suroviny pro svou výrobu.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Mohlo by to být relativně brzy. Pokud bude pokračovat stabilizace a jednání o další pomoci budou probíhat úspěšně, tak by to měla být otázka maximálně několika málo týdnů. Myslím, že EMU a ECB si negativní dopady kapitálových kontrol velmi dobře uvědomují a budou se snažit ,aby mohly být zrušeny co nejdříve.

21. 7. 2015
Ptá se: Jan Šťastný

Dobrý den,
Je možnost že krize zasáhne celou unii ve větším měřítku? Bude tento problém mít na náš stát nějaký zásadní vliv?
Děkuji

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Pravděpodobnost nákazy do EU je malá, ještě menší je možnost významnějšího negativního vlivu na nás. Chaos v Řecku má odstrašující vliv, například ve Španělsku podle agenturních zpráv klesá podpora hnutí Podemos, které se podobá Syrize.

21. 7. 2015
Ptá se: Jan Čepelák

Vnímám to tak, že přes prachy evropa nutí Řecko udělat reformy, které je každému jasné, se musí stát, vyjma řeků Otázka první: postačí tento balík reforem vyřešit aktuální potíže? V horizontu kolik let? Nebo tohle je jen krizové řízení stylem: nevíme, co všechno se musí stát, ale minimálně tohle jo. Druhou otázkou: budou reformy funkční nebo si to zkorumpovaný aparát řecké státní správy nakonec nějak chytře překroutí? A za poslední, dluh, který vznikl - je to asi kombinace daňové úniky nejbohatších+přebujelý aparát+nízká efektivita práce+štědrý sociální/důchodový systém. Uměl by jste tyhle čtyři elementy procentuálně odhadnout, která z těch věcí se na současném stavu podepsala nejvíce?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Co se týká první otázky: momentálně jde spíš o krizové řízení a snahu stát stabilizovat a dostat do rovnováhy. Ono v podstatě ve stabilním stavu Řecko bylo ještě na konci minulého roku, takže fáze stabilizace by mohla proběhnout poměrně rychle. Co se týká delší budoucnosti, tak jsou důvody ke skepsi, Řekové toho zatím moc nepředvedli a nevypadá to, že by se jim moc chtělo něco předvádět. Doufám, že se nakonec uplatní rčení "nouze naučila Dalibora housti". Pokud EU/EMU nechce dotovat Řeky věčně, tak k nim musí být tvrdá.

21. 7. 2015
Ptá se: hm

Proc zeme, ktere jsou v krizi a nemohou splacet penezmi, nesahnou do svych zlatych rezerv a neprodaji jejich cast, aby mohli dluhy splatit? Typicky jizanske zeme maji nejvetsi zasoby zlata - napriklad Portugalsko, ktere bylo v krizi pred par lety. Jak muze byt neschopny splacet dluhy nekdo, kdo ma pod posteli uschovane zlate cihly?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Účetní hodnota zlata jak v Řecku, tak Portugalsku je sice poměrně velká, ale ne ve srovnání s jejich dluhy. Tam je to jen příslovečná kapka v moři. Praktický problém je, že prodej tak velkého množství zlata by vedl ke zhroucení jeho ceny. Jedině snad, že by některý velký věřitelský stát přímo převzal zlato za aktuální cenu k umoření dluhu, ale to je velmi velmi nepravděpodobné.

21. 7. 2015
Ptá se: Matěj

Máte něco společného s Petrem Nečasem? Jste mu strašně podobný :)

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Nic:)

21. 7. 2015
Ptá se: Robert Čapka

Dobrý den. V možném případě, že Řecko dluhy nesplatí, může přijít o státem vlastněný majetek (např. část mořského pobřeží)? Může k takovému vyrovnání a pokrytí dluhů dojít? Kdo se potom může stát majitelem řeckého majetku? Předem děkuji za odpověď.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Je to v podstatě nemožné. Historicky, z koloniálních časů, jsou sice případy, kdy byly dluhy zneužity k omezení suverenity státu, ale to dnes prakticky nepřichází v úvahu, speciálně v EU ne.

21. 7. 2015
Ptá se: dvořák

Nechápu logiku P. Krugmana. prosím o vysvětlení.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Já ho taky nechápu. Nechápu, že si nějak neuvědomuje, jak se Řecko dostalo do současné situace a že jeho recepty by vedly jen k prodlužování starých problémů. Fiskální stimulace v současné řecké situaci prostě není použitelná ani kdyby Řecku byly odpuštěny všechny dluhy. Za chvíli by je mělo znovu a celý současný chaos by mohl začít od začátku.

21. 7. 2015
Ptá se: Nepolitik

Dobrý den, nejste náhodou příbuzný bývalého premiéra Petra Nečase?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Ne, nemám s ním absolutně nic společného.

21. 7. 2015
Ptá se: M.Černík

Jak může, zachránit Řecko další půjčka. a jak mohl někdo dovolit tak vysokou půjčku, myslím věřitele ???

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Nové kolo pomoci je ze značné části určeno ke splacení starších půjček. Jde tedy do značné míry o tak zvané rolování dluhu. V jeho rámci bude možné splátky restrukturalizovat tak, aby se Řecku ulevilo (odložit splátky, prodloužit splatnost dluhu, upravit kupóny a pod.) O přesné podobě restrukturalizace se právě teď jedná. Celková výše řeckého dluhu by se zas tak moc zvednout neměla.

21. 7. 2015
Ptá se: David

Rád věděl odpověď na 2 otázky. Všechny současné dluhy způsobily minulé vlady zřejmě i před vstupem do Eurozoný. Copak nemá EU kontrolní mechanismy nezávislé na data posílaná z Řecka, které by ukázali v jakem stavu je Řecko? A za druhě. Řecko potřebuje zahraniční investory. Co by bylo pro investory lepší Grexit či setrvání v eurozóně?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

První otázka: EU/EMU měla reagovat ne řeckou situaci už dávno, to je jednoznačné. Už v době, kdy Řecko vstupovalo do eurozóny bylo hodně indícií o tom, v jakém je stavu. Takže EU/EMU určitě měla zasáhnout. Problém je, že EU/EMU nikdy dostatečně nedbala na kontrolu účinnosti svých opatření a politik, to zdaleka není jen případ Řecka.
Druhá otázka: především z hlediska zahraničních investic by bylo lepší kdyby v současnosti Řecko v EMU zůstalo.

21. 7. 2015
Ptá se: Euroobcan

Dobry den,
vyplyva ze soucesne situace v EMU a Recku nejaka nevyhoda pro prijeti Eura v CR, ktera by v dohledne budoucnosti (za 10 let) mohla pominout?
Vyplati se CR vyckavat s prijetim Eura?
V mych ocich by CR ziskala obrovskou duveru od stavajicich clenu EMU, kdyby se CR rozhodla, konecne, prijmout Euro co nejdrive (od 1.4.2016).

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Okamžitě euro přijmout nemůžeme, postup jeho přijetí vyžaduje několik let. Pokud euro chceme tak nějak extra dlouhé vyčkávání nemá cenu - základní otázka je, zda je česká ekonomika na přijetí eura připravena, a to do značné míry je. Pokud přijetí eura zvládlo Slovensko, se kterým stále máme hodně společného, tak by to ČR prakticky jistě bez problémů zvládla také.

21. 7. 2015
Ptá se: Jana

Dobrý den,

myslíte si, že je možné, aby současná situace vyvolala nepokoje nebo případně jakkoli negativně ovlivnila dovolené (stávky, růst cen, ...) na řeckých ostrovech ještě během tohoto léta?

Děkuji!

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Myslím, že je to extrémně nepravděpodobné a že pravděpodobnost něčeho takového bude spíše klesat s tím, jak se bude stabilizovat situace v Řecku po přijetí podmínek pomoci. K určitému růstu cen dojde v rámci zvýšení DPH, ale nemělo by to být nic zásadního.

21. 7. 2015
Ptá se: Jana Novotná

Co konkrétně podle vás je to, co by , jak píšete mohlo Řecko vyrábět , aby bylo schopné se uplatit na mezinárodních trzích? Myslím, že trhy jsou už docela slušně rozebrány a je těžké někam proniknout, navíc Řecko nikdy nedisponovalo tím průmyslem, který Evropu táhne a vynáší - automobilky, strojírny, elektrotechnika apod. Jde o zemi jinak orientovanou, převážně na zemědělství a turistiku. Má pro evropany kouzlo jako přírodní turistická a odpočinková destinace. Pokud se tam naveze zhraniční kapitál a postaví pobočky svých průmyslových firem, ztratí ho a tím i část příjmu z turistiky. V jakých oborech konkrétně vidíte rezervy pro Řecko? Čím konkrétně může prorazit na trhy?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Otázka, co by měli Řekové vyrábět, aby se uplatnili na světovém trhu, je těžká a já na ni neznám odpověď. Hledat budou muset sami, jsou na tom jako každý jiný stát. A rozhodně nechci tvrdit, že to pro ně bude jednoduché. Tragédie je, jak se dostali do situace, kdy bez konkurenceschopných odvětví (s výjimkou turisticky) mohli dlouhá léta vykazovat vysoký růst HDP a životní úrovně. Připomíná mi to slavné Potěmkinovy vesnice, jenže teď kulisa spadla a realita není pěkná...

21. 7. 2015
Ptá se: Aneta

Dobrý den,

chci se zeptat, jak dlouho Řecko vystačí s překlenovací půjčkou, když většinu sumy již použili na splátky půjček (bude to stačit do doby než dostanou prostředky z třetího záchranného balíčku)? Kdy odhadujete, že se situace v Řecku stabilizuje a jak to podle Vás bude vypadat v prvních třech týdnech v sprnu? Bude již v tu dobu situace trochu jistější? Děkuji za odpověď.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Překlenovací půjčka byla určena především na splacení nejurgentnějších pohledávek. Řecku už pomáhá navýšení nouzové likvidity z ECB (ELA), další pomoc by mělo dostat zhruba v polovině srpna.

21. 7. 2015
Ptá se: Tony

Nemyslíte, že kromě politického a ekonomického tlaku na reformy by měla EU požadavat možnost osvěty řeckého obyvatelstva - ukázat na drobných příbězích lidí práce a podnikání hospodářsky úspěšných nebo aspoň konsolidovaných států severněji položených, jak museli a musí žít a pracovat jejich obyvatelé, aby se dostali do své současné životní úrovně a dál ji rozvíjeli?

Ze zpráv a reportáží medií je vidět, že Řekové, často velmi levicově radikální, až anarchističtí, si vůbec nedokáží představit, že byli desetiletí vydržování tím zlým kapitálem, který nevytvořili. V době přemrštěné politické korektnosti nikdo nahlas nevysloví tu zjevnou geografickou závislost mentality a pracovitosti a pragmatičnosti a produktivity na zeměpisné šířce. O co méně se pracuje, o to více se deklaruje hrdost a revolučnost, vyzdvihují se dějiny. A co horší, jakoby s ní evropští politici vůbec nepočítali. Jinak by museli být opatrnější a dávno Řecku přitlačit nos do reality.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Máte určitě pravdu, že jedním z největších problémů je mentalita Řeků. Tento problém se vytvářel velmi dlouho a bude dost těžké ho vyřešit. Nejhorší je, že jak to pozoruji, tak nejradikálnější jsou mladí lidé. EU by určitě měla spustit masivní osvětovou kampaň a snažit se Řekům vysvětlit, že bez práce nejsou koláče. Řecko je ve velmi těžké situaci a potřebovalo by Churchila s jeho slavným projevem slibujícím krev, pot a slzy, rozhodně ne Tsiprase slibujícího nemožné.

21. 7. 2015
Ptá se: Josef Neuman

Můžete mi říci kolik miliard EUR si Řecko skutečně půjčilo a kolik miliard EUR z jeho současného celkového dluhu tvoří splátky úroků?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Eurostat za rok 2014 uvádí 317 mld EUR. Úroky placené Řeckem jsou procentuálně poměrně nízké a nikdy nebyly extrémně vysoké. Podle think-tanku Breughel platilo Řecko na začátku roku na úrocích 2,7% HDP, pro srovnání Portugalsko 5%, Itálie 4,5%, Irsko 4,1% a Španělsko 3,2%. Takže Řeky a Řecko fakt nikdo nevysává.

21. 7. 2015
Ptá se: Vlastimil Slovák

Dobrý den.

Řecko se zavázalo ke zřízení fondu, kam budou směřovány výnosy z privatizace státního majetku ve výši 50 mld EUR. Je, dle Vašeho názoru, reálně, že se řekům privatizace v této výši vůbec povede a tento fond se podaří financemi naplnit? Je cíl 50 miliard reálný?
Děkuji.

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Sám jsem to důkladně neanalyzoval, ale četl jsem na to téma dost skeptických názorů. Takže jsem opatrný a rozhodně bych netvrdil, že se tolik peněz podaří získat. Obzvlášť po zkušenostech s tím, jak probíhala slíbená privatizace dosud.

21. 7. 2015
Ptá se: Marie Šaržíková

Dobrý den,
chtěla bych se zeptat jak vysoká je úroková sazba na půjčkách?
Jestli splátky nepokrývají jen úroky a dluh se neumořuje?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Dluh se umořuje, jeho umořování je ovšem rozloženo na dlouhé období a je možné, že splátky budou nyní na nějakou dobu odloženy, aby mělo Řecko prostor k zotavení.

21. 7. 2015
Ptá se: Pavel S.

Dobrý den,
nemyslíte, že by bylo lepší nechat Řeckou vystoupit z měnové unie a pouze "dohlížet" na jeho další vývoj v zájmu zachování klidu v Evropě i v měnové unie?

Mohlo by případné odstoupení Řecka od eura znamenat zvýšení zájmu jiných států o návrat ke své původní měně?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Měnová unie je dlouhodobý projekt a z tohoto dlouhodobého hlediska je žádoucí zachovat členství Řecka i při problémech, které nyní má. Zatím to spíš vypadá, že řecké problémy mají odstrašující efekt a že se nikomu nebude moc chtít riskovat nestabilitu spojenou s vystoupením z eurozóny.

21. 7. 2015
Ptá se: Pavel

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, proč USA tlačilo na Evropu, aby se dohodla s Řeckem. Však krach Řecka by na USA neměl mít žádný větší vliv. Jak by mohl krach malého státu vyvolat novou celosvětovou krizi?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Z hlediska USA může být ve hře více geopolitika než ekonomika. Řecko je strategicky důležitý člen NATO.

21. 7. 2015
Ptá se: Jaroslav

ČNB se kdysi nesmyslně zbavila za pakatel zlata a dnešní kapitál má v "dluhopisech zemí EU". Připadá Vám to jako chování hospodáře, nebo podplaceného šíleného úředníka ?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Je to sice mimo téma Řecka, ale osobně jsem byl vždy názoru, že prodej zlata byla chyba. Šlo ovšem o poměrně malé množství, takže zas nemá moc smysl dělat z toho velký problém. ČNB na to měla důvody (já mám na svůj názor, že to dělat neměli také důvody - je to věc názoru a diskuse), určitě nešlo o chování "podplaceného šíleného úředníka". :)

21. 7. 2015
Ptá se: občan z vysočiny

Opuštění eura se všemi dopady by Řecko obrazně řečeno vrátilo do doby kamenné. Naopak stabilní tvrdá měna, která vůbec nereaguje na řecké problémy je zřejmě již jediná jistota v Řecku. A je to jistota hlavně pro seriózní investory, kteří se nemusí obávat znehodnocení svých investic. Souhlasíte s tímto názorem?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Ano, souhlasím.

21. 7. 2015
Ptá se: Trotl

Taky mate pocit, ze funguji recke banky jak chytra horakyne? Kdy ocekavate podobnou situaci u nas? ;)

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Naše banky jsou opravdu v naprosto odlišné situaci než řecké. Nevím, co by se muselo stát, aby to u nás z hlediska bank vypadalo jako v Řecku, na to mi fantazie nestačí.

21. 7. 2015
Ptá se: Petr

Platí, že se rok od roku ekonomiky zemí EU stále více propojují a jsou závislejší jedna na druhé?
Neměla by se Eurozóna více integrovat? Vytvořit něco jako spojené státy?
Se společnou fiskální politikou?

Ukazuje se, že i politici, kteří sami volali kdysi v Řecku po opuštění eura se jej nyní, kdy je ta možnost reálná nechtějí zbavit ani za nic.
Ostatním zemím nezbývá, než Řecko podporovat. Je tahle situace udržitelná s ohledem na případné další epizody, ať již s Řeckem, nebo nějakou jinou zemí?Nejedná se tak jako tak o společnou vládu, když ta v Aténách prakticky jen schvaluje zákony dané z EU a diktované snahou zůstat členem klubu?

Odpovídá: Ľuboš Mokráš

Postupná větší integrace EMU je v podstatě jediná cesta, jak se do budoucna vyhnout podobným problém jako jsou teď v Řecku. Bez ní celý projekt eura nemá moc smysl.

 

Právě se děje

Další zprávy