Řecké akcie znovu klesají, banky ztratily téměř třetinu

4. 8. 2015 10:17
Aténskou burzu stahuje dolů pokračující propad akcií v bankovním sektoru.
Ilustrační foto.
Ilustrační foto. | Foto: Reuters

Atény - Řecké akcie dnes pokračují v poklesu, v úvodu obchodování ztrácel jejich hlavní index asi 4,5 procenta. Aténskou burzu stahuje dolů pokračující propad akcií v bankovním sektoru, které odepisují dalších téměř 30 procent. Zhruba stejný pokles zaznamenaly i v pondělí, kdy se na aténské burze obchodovalo poprvé po více než měsíční přestávce spojené s řeckou dluhovou krizí.

Hlavní index burzy zaznamenal v pondělí rekordní pokles o 16,2 procenta. Investoři tak reagovali na pokračující nejistotu ohledně nového záchranného programu od Evropské unie pro předlužené Řecko a na zhoršující se kondici řecké ekonomiky.

Výrazné ztráty v pondělí utrpěly především bankovní tituly, které tvoří asi pětinu hlavního indexu. Propad o přesně třicetiprocentní povolený denní limity utrpěly největší instituce National Bank of Greece a Piraeus Bank. O téměř stejně oslabily také akcie Eurobank a Alpha Bank.

Více než 29 procent ztrácely všechny čtyři přední řecké bankovní tituly i v úvodu dnešní obchodní seance.

Akcie OPAP, která je největší sázkovou společností v Řecku a jednou z největších v Evropě, odepisují asi 1,4 procenta. Výrazný podíl v OPAP má prostřednictvím česko-řecké skupiny Emma Delta český podnikatel Jiří Šmejc, který získal kontrolní třetinový podíl v privatizaci v roce 2013 za 625 milionů eur. Letos v dubnu česká investiční skupina KKCG oznámila, že zvýšila podíl v Emma Delta na 44,7 procenta, čímž se stala největším jednotlivým investorem fondu.

 

Právě se děje

Další zprávy