Řecká ekonomika před zavřením bank rostla, potvrdil úřad

Ekonomika Silvie Housková, Ekonomika
Aktualizováno 28. 8. 2015 11:56
Řecký hrubý domácí produkt v druhém čtvrtletí roku 2015 překvapil a rostl takřka o procento. Bylo to však ještě před tím, než se zadrhla vyjednávání o pomoci pro zemi.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Atény - Neústupná jednání, vyhrocené schůzky do ranních hodin ani nevypočitatelnost řeckých politiků překvapivě nezastavily růst řecké ekonomiky. Oproti veškerým očekávání řecký hrubý domácí produkt v druhém čtvrtletí vzrostl o 0,9 procenta. První vlastní odhad z půlky srpna dnes potvrdil řecký statistický úřad.

Analytici dříve přitom předpovídali naopak pokles růstu o zhruba půl procenta.

"Je to určitě překvapivý výsledek. Možné vysvětlení je urychlení spotřeby. Ve chvíli, kdy lidem hrozila ztráta hodnoty jejich úspor, tak mohli peníze buď vyvést jinam, nebo za ně nakoupit něco, co má hodnotu," říká hlavní ekonom Poštovní spořitelny Jan Bureš a dokládá to podrobnějšími čísly, podle kterých vzrostla meziročně spotřeba o 2,7 procenta. Například investice ale meziročně spadly až o 15 procent.

Ekonomové poukazují na to, že data popisují vývoj řecké ekonomiky od dubna do června, tedy v době, kdy stále ještě všichni věřili, že se podaří dohodnout s věřiteli o dokončení druhého záchranného programu včas.

Jonathan Loynes z Capital Economics pro Sky News okamžitě připomněl, že i pokud ještě v druhém čtvrtletí ekonomika rostla, od 28. června, kdy se rozhodla řecká vláda zavést kapitálové kontroly a zavřít banky, už musíme mluvit o úplně jiné ekonomice. Kapitálové kontroly ochromily podniky a Řekové si mohli necelé dva týdny vybírat pouze 60 eur denně.

Další předčasné volby

Řecku se ale nakonec podařilo uzavřít s věřiteli dohodu rovnou na třetím záchranném programu ve výši 85 miliard eur, který by měl ekonomiku znovu oživit především díky zavedení potřebných reforem. Po několika schválených zákonech ale znovu začínají přibývat pochybnosti o tom, jestli budou řečtí politici závazky vyplývající z programu dodržovat. Téměř okamžitě po odsouhlasení pomoci podal totiž řecký premiér Alexis Tsipras demisi, čímž vyvolal předčasné volby.

Řecký prezident Prokopis Pavlopulos má dnes vyhlásit jejich termín. Očekává se ale, že se už druhé předčasné volby v tomto roce uskuteční 20. září. I když se předpokládá, že volby opět vyhraje Syriza Alexise Tsiprase, nezíská už s největší pravděpodobností tolik hlasů jako v lednu. Tsipras proto bude muset uzavřít koalici. Vyloučil už přitom, že by sestavil případnou novou vládu s opozičními stranami jako Nová demokracie, Potami a Pasok, které mu pomohly prohlasovat třetí záchranný program v parlamentu, když proti němu hlasovali mnozí poslanci samotné Syrizy.

Vzrůstají tak obavy, jestli nová vláda dokáže podmínky programu dodržet. Už v říjnu budou přitom věřitelé poprvé hodnotit, jestli Řecko postupuje podle domluveného harmonogramu a mají také jednat o případném snížení řeckého dluhu.

Recese se nekoná

Řecko podle oficiálních dat není v recesi. Statistický úřad v půlce srpna revidoval směrem k lepším číslům také údaje za první čtvrtletí. 

V letošním prvním čtvrtletí ekonomika zaznamenala podle původních odhadů mezičtvrtletní pokles o 0,2 procenta, toto číslo ale úřad revidoval na nulu.

V posledním čtvrtletí loňského roku se hrubý domácí produkt Řecka snížil o 0,4 procenta po růstu o 0,7 procenta v předchozích třech měsících.

 

Právě se děje

Další zprávy