Realitní kanceláře omezí přísnější pravidla, plánuje vláda

21. 5. 2014 10:09
Zprostředkovatele už nebude moci dělat kdokoliv. Zákon o realitním podnikání má upravit také nakládání s finančními prostředky klientů.
ilustrační foto
ilustrační foto | Foto: Thinkstock, Isifa

Praha – Vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL plánuje omezit činnost realitních kanceláří a makléřů. V posledních letech se totiž množily případy, kdy realitky (ale i advokáti) lidem zpronevěřily velké částky peněz.

Ministerstvo pro místní rozvoj s novým obsazením pokračuje v přípravě zákona o realitním podnikání, o jehož vzniku se hovoří již řadu let. „Ambicí je nastavit základní pravidla pro výkon realitní činnosti a zejména posílit ochranu spotřebitele,“ říká Zdeňka Niklasová, ředitelka odboru veřejných dražeb na ministerstvu.

Vzniknout má registr realitních zprostředkovatelů, kteří budou muset pro výkon profese doložit svou odbornou způsobilost.

Chystaná úprava počítá se zákonným pojištěním profesní odpovědnosti za škodu. Pokud bude realitní kancelář v budoucnu vybírat od lidí zálohy nebo samotnou kupní cenu a tyto peníze nebudou uloženy v notářské, advokátní nebo bankovní úschově, realitní kancelář bude nově povinna peníze od klientů vést na odděleném firemním účtu.

Skončí vykrádání zakázek?

Zákon by měl také nastavit pravidla pro příjem zakázek do nabídky realitních kanceláří. Ty dnes totiž mnohdy nabízejí některé nemovitosti, aniž by k tomu měly jakýkoliv souhlas majitele nemovitosti. „Dochází ke vzájemnému vykrádání zakázek mezi sebou,“ vysvětluje Niklasová. Podle nové právní úpravy by měla být nastavena pravidla tak, aby realitky při nabídce nemovitostí měly zajištěný mandát od majitele nemovitosti.

„Správná regulace trhu vede ke zlepšení kvality servisu, který je spotřebitelům poskytován. Stačí se podívat do okolních zemí a zjistíte, že drtivá většina evropských států regulaci realitního trhu zavedla,“ říká Hanuš Němeček, provozní a obchodní ředitel realitní sítě Re/Max.

Zastáncem vzniku zákona o realitním podnikání je Asociace realitních kanceláří ČR. Členové konkurenční Realitní komory ČR ale přínos nového zákona zpochybňují. Obě z nich přitom byly v pracovní skupině, která se na přípravě realitního zákona podílí.

Nová pravidla mají platit od poloviny roku 2017.

Podrobnosti o novém zákoně čtěte ve středečních Hospodářských novinách.

 

Právě se děje

Další zprávy