Razie ve Volkswagenu. Státní zástupci si přišli pro dokumenty, které by mohly ukázat na viníky

Ekonomika Ekonomika
Aktualizováno 8. 10. 2015 17:02
Státní zastupitelství v Braunschweigu, které podvod ve VW vyšetřuje, se snaží získat dokumenty a digitální nosiče ukazující na konkrétní viníky. Zpravodajský server Welt.de uvádí, že policie prohledávala také bydliště některých zaměstnanců koncernu.
Ilustrační snímek.
Ilustrační snímek. | Foto: Reuters

Wolfsburg – Německé státní zastupitelství zahájilo razii proti Volkswagenu ve Wolfsburgu a na dalších místech.

Cíl je jasný: zajistit podklady k manipulacím s emisemi, které by mohly ukázat na případné spáchání trestného činu a ukázat případně na konkrétní osoby.

Informovalo o tom státní zastupitelství v Braunschweigu, které podvod ve VW vyšetřuje. Na místech dokumenty a digitální nosiče zajišťují státní zástupci s podporou kriminalistů.

Volkswagen uvedl, že vyšetřování podporuje. Automobilka prý vyšetřovatelům předala "širokou" škálu dokumentů.

Zpravodajský server Welt.de uvádí, že policie prohledávala také bydliště některých zaměstnanců koncernu. Koho konkrétně, to policejní mluvčí odmítl sdělit. Do zátahu se zapojili tři státní zástupci a pět desítek policistů.

Skandál německé automobilky vypukl v pátek 18. září, kdy EPA obvinila Volkswagen, že u vozů s naftovými motory používal software umožňující při testování emisí skrývat vysoce nadlimitní, až čtyřicetinásobné hodnoty toxických oxidů dusíku. Celosvětově se jedná o 11 milionů vozů. Z nich osm milionů firma prodala v Evropě.

Koncernu za tyto podvody v USA hrozí pokuta až 18 miliard dolarů (téměř 440 miliard korun). Skandál navíc začaly vyšetřovat i další země a na firmu byla podána řada hromadných žalob.

Šéf VW v USA před komisí

Před vyšetřovací komisí amerického Kongresu od čtvrté hodiny odpolední středoevropského času okolnosti podvodu vysvětluje Michael Horn, šéf amerického Volkswagenu.

Komise se Michaela Horna ptá na řadu otázek. Například jak oprava vadných automobilů ovlivní jejich výkon, spotřebu či tvorbu emisí nebo co Horn udělal poté, když se již v roce 2014 dozvěděl o jistém problému s emisemi, což už s předstihem přiznal.

Na otázku komise, zda věděl, jak zařízení funguje, prohlásil, že nikoliv, jelikož není strojař. Komisi také ujistil, že automobilka dokáže všechny dotčené vozy opravit tak, aby dodržovaly emisní limity vyžadované agenturou EPA, jejíž vyšetřování celý skandál odstartovalo.

Online reportáž z výpovědi Horna před komisí Kongresu můžete sledovat na webu Hospodářských novin.

 

Právě se děje

Další zprávy