Rating Venezuely klesl do kategorie C, roste riziko bankrotu

ČTK ČTK
17. 9. 2014 7:42
Ekonomiku země podkopalo 15 let socialistické politiky vůdce Huga Cháveze a jeho následníka Madura.
Protesty v Caracasu.
Protesty v Caracasu. | Foto: Reuters

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor´s snížila úvěrovou známku Venezuely do kategorie C, která ukazuje na značné riziko nesplácení státních závazků. Agentura to odůvodnila dalším trvalým zhoršováním hospodářské situace a rostoucí pravděpodobností státního bankrotu země, která má největší zásoby ropy na světě.

"Hospodářská recese, vysoká inflace a rostoucí tlaky na devizovou likviditu budou v příštích dvou letech dál podkopávat schopnost vlády splácet zahraniční závazky," uvedla S&P podle agentury Reuters. Výhled ratingu zůstává negativní, což podle S&P odráží rostoucí pravděpodobnost, že kvůli poruchám v ekonomice a přetrvání politické polarizace se v příštích dvou letech bude dál zvyšovat riziko státního bankrotu.

Své hodnocení spolehlivosti venezuelských dlouhodobých závazků v cizích měnách snížila agentura na CCC plus z dosavadní úrovně B minus. Rating závazků v domácí měně zhoršila na C z úrovně B.

Venezuelský prezident Nicolas Maduro minulý týden zahraniční věřitele ujistil, že vláda příští měsíc vyrovná splatnou částku zahraničních dluhopisů v sumě 4,5 miliardy dolarů (956 miliard Kč). Udělal tak poté, co ekonomové začali poprvé mluvit o možnosti státního bankrotu. Ekonomiku země podkopalo 15 let socialistické politiky vůdce Huga Cháveze a jeho následníka Madura.

O bankrotu Venezuely se začalo mluvit po článku bývalého venezuelského ministra plánování Ricarda Hausmanna a ekonoma Harvardovy univerzity Miguela Angela Santose. Ti argumentovali pro řízený bankrot, který by vládě umožnil ozdravit ekonomiku.

Venezuela dosud závazky vůči zahraničním věřitelům vždy splácela. Oponenti bankrotu poukazují na to, že země má v případě akutní potřeby možnost snadného sehnání peněz tím, že zruší štědré subvence na ceny ropy pro spojenecké režimy v regionu.

 

Právě se děje

Další zprávy